RADIMIR ČAČIĆ

‘Bio sam branitelj, ali na sjeveru ih nisam vidio. Kakvi HOS-ovci? Jedva da smo znali da postoje‘

Premijer ima kvalitetnu podršku Milanovića, a Pupovac je oduvijek razumio o čemu je riječ, ali nije imao sugovornika, kazao je Čačić.
Radimir Čačić
 Željko Puhovski/Cropix

Zastupnik Reformista u Saboru Radimir Čačić u telefonskom razgovoruza N1 opisao je međunacionalne odnose u Hrvatskoj posljednjih 15 godina kao "katastrofalni povratak s Karamarkom u duboku crnu prošlost" i nešto treptaja ranije u vrijeme mandata premijerke Jadranke Kosor i premijera Zorana Milanovića i Ive Sanadera.

- Ovo što radi Plenković, na puno je kvalitetnijem tlu. Ima kvalitetnu podršku Milanovića, a Pupovac je oduvijek razumio o čemu je riječ, ali nije imao sugovornika, kazao je Čačić.

Ističe da mu smeta izraz "suživot sa Srbima".

- Kakve ima veze 'suživot' sa Srbima!? Pa, oni su građani ove zemlje, istaknuo je da je riječ zapravo o "životu".

Osvrnuo se i na HOS, ulogu u ratu i ulogu u miru.

- Ja sam, eto, bio branitelj, ja ih na sjeveru nisam vidio. Kakvi HOS-ovci!? Jedva da smo znali da postoje. Bili su hrabri, mnogi nisu bili ideološki zadojeni, mnogi nisu imali pojma što je ideologija, rekao je, ali je i naglasio da danas "to treba sankcionirati i jednom zauvijek presjeći":

- Danas biti zarobljenik takvih skupina, takvih frustriranih pojedinaca, koji stoje na bolesnim temeljima, to nema smisla.

Što se tiče suradnje s HDZ-om, Čačić je opisao praktično koalicijski odnos.

- Sad smo sudjelovali u izradi programa. Dali smo sve primjedbe oko različitosti programa između HDZ-a i našeg programa. Sve što smo smatrali bitnim je i usvojeno. Hoćemo li i na koji način sudjelovati u Vladi, to ćemo dogovoriti. Logično je da ako podržavaš program, sudjeluješ i u vlasti. Nama to nije presudno, ali je korektno da tretman svih partnera jednak, kazao je.

Čačić ima puno povjerenje u sposobnosti ministara Tomislava Ćorića, Zdravka Marića i posebno ministrice za europske fondove Nataše Tramišak, da Hrvatska povuče puno sredstava iz EU-a što joj je nedavno odobreno, ukupno 22 milijarde eura.

Čačić je priznao da je i on previše pesimistično predviđao turističku sezonu:

- Nitko nije predviđao 60 posto. Ja sam nautičar, nautika je na otprilike tri četvrtine. Ali, to ništa ne mijenja. Moramo smanjiti ovisnost o turizmu.

Potom se još jednom osvrnuo na povlačenje sredstava iz EU-a. Rekao je da su rezultati Milanovićeve vlade bili "katastrofalni", da puno bolji nisu bili niti ministri Oreškovićeve vlade. Za sadašnju ministricu u Plenkovićevoj Vladi rekao je da ima puno povjerenja, a ako ispadne loše, rekao je:

- Niti naša podrška nije beskonačna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. listopad 2021 09:33