PRESTIŽNE NAGRADE

Biramo najbolje gradove, 55 ih je ušlo u završnicu: Naslov brani Varaždin, evo koji su ovogodišnji favoriti!

U svakoj od kategorija bit će proglašena tri pobjednika - najbolji veliki, najbolji srednji te najbolji mali grad

Dubrovnik panorama

 Boris Kačan/Htz

U šestom po redu izboru najboljih gradova Jutarnjeg lista i portala Gradonačelnik. hr i ove će godine biti proglašeni pobjednici u pet kategorija i dodijeljene dvije posebne nagrade - Smart city i Eco city. Kategorije u kojima se gradovi natječu su kvaliteta života, obrazovanje, demografija, socijalna politika i mladi, ekonomija, fondovi Europske unije i najveći napredak u kvaliteti života.

U svakoj od tih kategorija bit će proglašena tri grada pobjednika - najbolji veliki (više od 35.000 stanovnika ili županijsko središte), srednji (između 10.000 i 35.000 stanovnika) te mali grad, veličine do 10.000 stanovnika. Već je poznato 55 gradova koji su ušli u završnicu izbora najboljih gradova po kategorijama za 2023., među kojima su i neki od prošlogodišnjih pobjednika.

Rangiranje gradova

U konkurenciji za najbolji veliki grad u kategoriji kvalitete života su Dubrovnik, Pula, Samobor, Varaždin i Zagreb. Naslov najboljeg brani Varaždin, koji je lani trijumfirao u ovom izboru. U istoj kategoriji, ali u konkurenciji srednjih gradova, kandidati su Kastav, Opatija, Poreč, Rovinj i Sveta Nedjelja, koja će pokušati potvrditi naslov najbolje iz 2022. Najbolji mali grad u ovoj kategoriji traži se između Biograda, Hvara, Krka, Novalje i Raba, lanjskog pobjednika.

Pri rangiranju gradova u kvaliteti života organizatori izbora u obzir su, među ostalim, uzeli proračunska izdvajanja gradova za unapređenje stanovanja, sport, kulturu i zaštitu okoliša. Uz to, analizirani su podaci o indeksima općeg kretanja stanovništva i starenja u gradovima.

Za najbolji veliki grad u kategoriji obrazovanja te demografije, socijalne politike i mladih konkuriraju Čakovec, Pazin, Sisak, Velika Gorica i Vukovar, koji brani naslov najboljeg u 2022. U najužem izboru za najbolji srednji grad u ovoj kategoriji su aktualni pobjednik Labin, Poreč, Rovinj, Umag i Vrbovec, a u konkurenciji malih gradova završnicu su izborili Buje, Cres, Crikvenica (pobjednik 2022.), Komiža i Krk.

U izračun pokazatelja o kvaliteti obrazovanja te dosezima u demografskoj, socijalnoj i politici za mlade u gradovima uzeti su, među ostalim, podaci o pedagoškom standardu u vrtićima i školama te proračunskim izdvajanjima za stipendije i školarine.

Detaljno obrazloženi

I ove godine konkurencija u ekonomskoj kategoriji izbora najboljih gradova izrazito je jaka. Od velikih, u završnici izbora su Koprivnica, Krapina, Pula i Samobor, koji je u ovom izboru trijumfirao lani, te Varaždin. Za najbolji srednji grad po ekonomskim kriterijima konkuriraju Kastav, Opatija (lanjski pobjednik), Poreč, Rovinj i Sveta Nedjelja, a u završnici istovrsnog izbora malih gradova su Cres, Hvar, koji brani naslov iz 2022., Krk, Nin i Rab.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:06