IZDAVAČI U ŠOKU

Birat će se između dva najjeftinija udžbenika

Ministarstvo obrazovanja uputilo je u proceduru novi prijedlog Zakona koji bi olakšao život učenicima i roditeljima, ali ga zagorčao nakladnicima

ZAGREB - Ministarstvo obrazovanja uputilo je danas u proceduru novi prijedlog Zakona o udžbenicima, prema kojem će za svaki razred i predmet umjesto postojećih šest biti odobrena najviše dva udžbenika i to oni - najjeftiniji. Nakladnici su na nogama.

- Država nema pravo na ovaj način intervenirati u tržište udžbenika, posebice ako neće biti njihov jedini kupac - tvrde svi.

Mali nakladnici u strahu su da će primjenom ovog zakona njihove kuće bankrotirati, a zaposlenici ostati bez posla. Posebno ih ljuti to što se zakon koji je za njih od sudbinske važnosti, donosi u tajnosti. Nakladnici za danas najavljuju izvanredni sastanak, nakon kojega će se javnosti obratiti posebnim priopćenjem.

Novi Zakon o udžbenicima Vlada Jadranke Kosor najavila je nakon što je propao Primorčev projekt besplatnih udžbenika. Vlada je već tada najavila da će se knjige koje odaberu nastavnici koristiti četiri godine te da će, kako bi se udžbenici mogli nasljeđivati, svi nastavnici jedne škole morati izabrati iste naslove. Tvrdilo de da će knjige biti jeftinije, a torbe lakše. No, ovako drastične rezove nitko nije očekivao.

- Država ne može na ovaj način intervenirati u tržište udžbenika jer je to isto kao da je propisala da na tržištu postoje samo dvije vrste ulja i to one najjeftinije. Osim toga, veliko je pitanje kako će država diktirati cijene udžbenika ako neće biti njihov kupac. Bojim se da bi ovakav prijedlog zakona mogao pasti na Ustavnom sudu - ljuti se vlasnik Algoritma Neven Antičević.

- Bojim se da će primjenom ovih rješenja na tržištu ostati samo dva velika nakladnika. Imat ćemo ne monopol, već dupol, što nekome možda i odgovara - rekla je Antičević.

Nakladnici posebno upozoravaju na opasnost odredbe prema kojoj će jedini kriterij za odabir udžbenika biti cijena.

- Cijena može biti važan element, ali nikako ne smije biti i odlučujući. Ovako ispada da udžbenik može biti najlošiji, samo je važno da je najjeftiniji - zgraža se Zdenko Ljevak, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara. S odredbama novog zakona nisu zadovoljni ni veliki nakladnici Školska knjiga i Profil, no njihovi su se čelni ljudi jučer suzdržali svakog komentara.

Zbog zakona o udžbenicima danas je bio održan i hitni sastanak nakladnika u Gospodarskoj komori.

Neven Elezović, vlasnik nakladničke kuće Element, koji je nazočio tome sastanku, rekao je kako postoji realna opasnost da ovakav zakon unazadi obrazovni proces.

- I ja sam nasljeđivao knjige, no to ne može i ne smije biti jedini razlog za donošenje ovakvog zakona - kazao je Elezović.

Nakladnici će, očito, pucati iz svih topova, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se s pritiscima nositi Vlada Jadranke Kosor. I bivši je ministar, podsjetimo, bio najavio da će broj udžbenika smanjiti na najviše tri i olakšati školske torbe, no u tome nije uspio.

U Ministarstvu obrazovanja jučer nisu htjeli komentirati stavove nakladnika.

- Ovim zakonom htjeli smo otkloniti negativnosti koje su proisticale iz postojećih zakonskih rješenja, a kojima su bili nezadovoljni najviše roditelji, ali i šira javnost - rekao je Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje.

Na udžbenicima se okrenulo 400 mil. kn

ZAGREB - Danas je u poslu s udžbenicima čak 65 nakladnika, no najveći dio kolača drže Školska knjiga i Profil. Treća je prema broju udžbeničkih naslova i ostvarenoj dobiti Alfa.

U protekle dvije godine, kada je država kupovala udžbenike, Školskoj knjizi udžbenici su 2007. donijeli 66 posto prihoda, odnosno 173 milijuna kuna. Godinu poslije država im je isplatila 159 milijuna kuna. Profilu je za udžbenike država 2007. isplatila 97 milijuna kuna, a 2008. godine 107 milijuna kuna.

Alfa je 2007. u poslu s državom od udžbenika uprihodila 39 milijuna kuna, a 2008. godine 53 milijuna kuna. Četvrti je nakladnik prema veličini Kršćanska sadašnjost, koja izdaje udžbenike vjeronauka.

Ove godine, prema cijenama koje je država dogovorila s nakladnicima, roditelje su udžbenici trebali stajati između 600 i 700 milijuna kuna. Koliko su nakladnici stvarno zaradili, teško je reći, pogotovo nakon što su roditelji i djeca međusobno razmijenili mnoge naslove. Neke procjene ipak govore da se na knjigama i ove godine ponovno obrnulo oko 400 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:53