NA ČEKANJU

Birokracija blokirala odlazak malenog Šimuna u vrtić, majka: ‘Ne znam što bih više rekla...‘

‘Nisam očekivala da će moja žalba značiti ukidanje dogovora koji smo postigli‘, kaže Šimunova majka
Šimun Stojanovic i pas Simba
 Danijel Soldo/Cropix

Iako je maleni Šimun Stojanović u utorak trebao upoznati svoje nove prijatelje u Dječjem vrtiću Maslačak u Županji, to se ipak nije dogodilo, a razlog za to je odluka Upravnog vijeća vrtića da se Šimunu još uvijek ne odobri upis. Podsjetimo, riječ je o dječačiću čiji su zdravstveni problemi ujedinili Hrvatsku u jednoj od brojnih humanitarnih akcija tijekom koje je prikupljen novac za operaciju u SAD-u.

Šimun je, naime, rođen s brojnim malformacijama, nedostatkom više do 25 kostiju, deformacijom kuka, dupliciranom bedrenom kosti... Stoga je u Americi podvrgnut operativnom zahvatu tijekom kojeg mu je amputirana natkoljenica lijeve noge, a od duplicirane bedrene kosti rekonstruirani su mu kuk i desno stopalo te je dobio protezu na nogu. Bio je to, doduše, tek prvi čin Šimunove borbe za zdravlje, jer ovaj hrabri dječak ima i drugih zdravstvenih problema kao što je prekomjerno aktivni neurogeni mjehur zbog čega nosi kateter...

Ipak, njegovi roditelji Martina i Tomislav čine sve što mogu da se njihovo dijete ne osjeća drugačije od druge djece, da ne bude izolirano.

Naišli na zid

Stoga su ga u želji dodatne socijalizacije odlučili upisati u vrtić, ali tamo su naišli na zid o čemu smo već pisali početkom srpnja, kada su doznali da Šimun nije primljen u vrtić i kada je gospođa Martina o tome na Facebooku objavila potresan video. No, nakon sastanka s ravnateljicom vrtića Terezijom Nemetz te zdravstvenom radnicom i predsjednicom UV Gordanom Tomić i odgajateljicama dogovoreno je da će Šimun krenuti u vrtić s 1. rujna i to na sat vremena dnevno u pratnji majke, i da bi takav režim trajao određeno vrijeme, odnosno dok se ne steknu uvjeti za njegov dulji boravak u vrtiću i dok se ne zaposli potreban asistent koji bi pomagao odgajateljicama, a s obzirom na Šimunovo zdravstveno stanje, odnosno invalidnost te činjenicu da bi mu jednom dnevno za boravka u vrtiću trebalo obaviti kateterizaciju mokraćnog mjehura.

No, sada vidimo da taj dogovor nije ispoštovan, a zašto je tomu tako pokušali smo doznati od ravnateljice, no u vrtiću su nam rekli da je ravnateljica odsutna zbog smrtnog slučaja, pa smo odgovor potražili od gospođe Tomić.

- Imali smo dogovor s roditeljima i Šimun je danas trebao krenuti u vrtić, ali gospođa Stojanović je nakon našeg dogovora podnijela žalbu na prethodnu odluku kojom Šimun nije upisan u cjelodnevni 10-satni program vrtića, čime je naš dogovor stavljen izvan snage, jer smo žalbu morali proslijediti nadležnom Ministarstvu znanosti i obrazovanja i sada čekamo njihovo mišljenje o zakonitosti cijelog našeg postupanja, nakon čega ćemo postupiti po istome - kazala nam je Tomić. Da je podnijela žalbu potvrdila nam je i gospođa Stojanović.

- Žalila sam se iz formalnih razloga, jer je u rješenju koje smo dobili iz Dječjeg vrtića pisalo da Šimun nije primljen. Pisanje žalbe sugerirala nam je i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, ali nisam očekivala da će moja žalba značiti ukidanje dogovora koji smo postigli. Ne znam što bih više rekla. Do sada smo u svemu što je vezano uz Šimuna bili iznimno strpljivi, pa ćemo biti i sada dok ne dođe mišljenje te više instance - kazala je gospođa Stojanović, dodavši kako je žalbu podnijela sredinom srpnja, a ako uzmemo u obzir da je i Dječji vrtić vrlo brzo nakon toga zatražio mišljenje Ministarstva, razvidno je kako ni u Ministarstvu na njihov zahtjev nisu adekvatno reagirali.

Inače, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak o ovom je slučaju, a temeljem pribavljene dokumentacija, iznijela mišljenje prema kojem je "Dječji vrtić Maslačak djetetu s teškoćama u razvoju Šimunu Stojanović zbog zdravstvenog stanja odnosno invaliditeta onemogućio pristup predškolskoj ustanovi na jednakoj osnovi s drugima". Međutim, mišljenje pravobraniteljice za vrtić nije obvezujuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:36