SLUČAJ KONAČNO RIJEŠEN

BIROKRATSKA AGONIJA HRVATSKOG STUDENTA Kineska mu vlada dala stipendiju, a onda ga proglasila ilegalcem i zabranila mu put kući

 cc

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) u nedjelju je priopćilo da je slučaj hrvatskog studenta, koji se zbog birokratskog propusta od srpnja bezuspješno pokušavao iz Kine vratiti u Hrvatsku, riješen i da se student Tomislav Nikšić, kojega Ministarstvo u priopćenju spominje samo s inicijalima, vratio kući.

- Zahvaljujući diplomatsko-konzularnim aktivnostima ministarstva vanjskih i europskih poslova i veleposlanstva RH u NR Kini te aktivnoj i dobroj suradnji s nadležnim kineskim tijelima i veleposlanstvu NR Kine u RH, ovaj slučaj je uspješno riješen čime se potvrđuje usredotočenost hrvatske diplomacije na pružanje efikasne pomoći hrvatskim državljanima izvan RH - priopćio je MVEP.

Prema pisanju medija, od srpnja ove godine Nikšić pokušavao se iz Kine, gdje je bio godinu dana na studijima, vratiti kući u Hrvatsku. Još prošle zime kupio je kartu za povratak kući u srpnju ove godine.

No, stvari su se zakomplicirale zbog birokratske pogreške, zbog koje mladić, iako stipendist kineske vlade i student Sveučilišta u Šangaju, nikada nije dobio boravište u toj zemlji.

Da je igrom slučaja postao ilegalac saznao je tek kada se odlučio vratiti sa studija kući, ali za kinesku birokraciju je on već bio van zakona i stoga mu je bila uskraćena izlazna viza.

Studentu je trebalo punih pet mjeseci da se napokon vrati u Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 19:42