POKRENUTE IZMJENE

Birokratski labirint od 19 koraka: Ravnatelji škola tek dobili priliku da napreduju, ali ne mogu - zbog procedure

Postupak napredovanja po važećem pravilniku ne funkcionira pa su iz Ministarstva u javnu raspravu upravo pustili novi pravilnik
Arhivska fotografija
 Damjan Tadic/Cropix

Prije godinu dana ravnatelji škola poslali su Agenciji za odgoj i obrazovanje svoje prijave za napredovanje u zvanje mentora, što im je po prvi puta omogućeno pravilnikom iz mandata bivše ministrice Blaženke Divjak. Njihovi predmeti i dalje su u postupku obrade, a prema potvrdi Ministarstva obrazovanja, od primljenih 59 zahtjeva ravnatelja, dosad su obrađena - četiri.

Na pitanje kako je moguće da je postupak završen samo za četiri ravnatelja, a 55 ih je i dalje na čekanju, u Ministarstvu odgovaraju - zbog komplicirane i nejasne procedure. Zbog koje su shvatili kako postupak napredovanja po važećem pravilniku naprosto ne funkcionira.

- Svjesni smo komplicirane procedure, zato smo pokrenuli hitne izmjene Pravilnika o napredovanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja, kažu u Ministarstvu.

Na zahtjev Jutarnjeg lista, dostavljena su imena i broj bodova prvih ravnatelja-mentora. Riječ je o Kseniji Beljan, ravnateljici Hotelijersko-turističke škole Opatija (96 bodova), Zdravki Grđan, ravnateljici Druge gimnazije Varaždin (72 boda), Dragi Bagiću, ravnatelju Druge gimnazije u Zagrebu (68 bodova) i Vesni Alebić, ravnateljici splitske Glazbene škole Josip Hatz (52 boda).

Leže u ladicama

Oni su, dakle, prvi ravnatelji u Hrvatskoj s 'titulom' ravnatelj-mentora, no nejasno je po kojem su kriteriju došli prvi na red. Prije kandidata koji su informirani da su dobili preko tisuću bodova.

Jedna od onih koja je svoju prijavu poslala 20. siječnja 2020., a postupak nije okončan, jest Suzana Hitrec, na funkciji ravnateljice Upravne škole Zagreb više od 20 godina.

image
Suzana Hitrec, predsjednica Udruge ravnatelja
Ronald Gorsic/Cropix

- Kao ravnatelji prvi puta imamo mogućnost napredovanja i to su brojne kolege iskoristile. Svoje prijave smo slali lani od siječnja do ožujka i dugo su ležale u ladicama, da bi na jesen počele obrade. Poslala sam upit kojim redoslijedom predmeti dolaze na red, da li po datumu prijave ili broju bodova, a iz Agencije za odgoj i obrazovanje su mi odgovorili kako „rade sve po pravilniku“. A kako u pravilniku to nije propisano, redosljed ostaje nejasan - kaže Hitrec.

Nema preskakanja

Osim redoslijeda obrade, sporno joj je što važeći pravilnik ne prepoznaje mogućnost preskakanja zvanja, primjerice, ravnatelj s puno godina staža, odnosno puno bodova 'preskače' zvanje mentor i postaje savjetnik ili izvrsni savjetnik.

- Dogodit će se da će dugogodišnji ravnatelji prije otići u mirovinu nego doći do statusa izvrsnog savjetnika. To bi značilo da idućih pet godina u Hrvatskoj neće biti nijedan ravnatelj-izvrsni savjetnik - kaže Hitrec.

Novi pravilnik o napredovanju upravo je pušten u javnu raspravu.

Sumnju probudila savjetnica župana Radimira Čačića

Sumnju među ravnateljima probudila je činjenica da je jedna od prvih ravnateljica-mentorica, Zdravka Grđan, od studenoga savjetnica župana Radimira Čačića za pripremu razvojnih i projektnih strategija u društvenoj djelatnosti, koja je 17. siječnja objavila svoju kandidaturu za gradonačelnicu Varaždina.

Na pitanje ima li to ikakve veze s prvenstvom pri napredovanju, odgovara: Nema veze s time. Odluku o napredovanju sam dobila u studenome, prije kandidature, a za razliku od nekih kolega, nisam ni u jednoj stranci, kaže ravnateljica u trećem mandatu.

19 koraka do bolje titule

1. Kandidati šalju Agenciji zahtjev

2. Agencija pregledava opće uvjete

3. Agencija dostavlja zahtjev MZO-u

4. Ministarstvo otvara predmet

5. Ministarstvo šalje dokumente povjerenstvu za napredovanje

6. Povjerenstvo predlaže 2 člana povjerenstva po kandidatu

7. MZO donosi odluku o imenovanju povjerenstva

8. Ministarstvo šalje obavijesti o imenovanju svakom članu povjerenstva

9. Povjerenstvo se dogovara s kandidatom o uvidu

10. Ministarstvo obavještava školu

11. Ministarstvo otvara putne naloge za članove povjerenstva

12. Povjerenstvo dostavlja Ministarstvu mišljenje

13. Ministarstvo dostavlja mišljenje na očitovanje

14. Ministarstvo dostavlja mišljenje i povjerenstvu za napredovanje na mišljenje

15. Povjerenstvo Ministarstvu šalje mišljenje o napredovanju

16. Kandidat šalje svoje očitovanje, a Ministarstvo ga prosljeđuje Povjerenstvu

17. Povjerenstvo dostavlja Ministarstvu mišljenje o napredovanju kandidata

18. Ministarstvo izrađuje suglasnost za napredovanje

19. Agencija donosi odluku

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:09