INCIDENT

Biščević: ‘Skidanje hrvatske zastave odraz je dijela atmosfere u Srbiji

Nepoznati počinitelji su najvjerojatnije u srijedu rano ujutro skinuli zastavu sa zgrade koja ima video nadzor
Hido Biščević
 Boris Kovačev/Cropix

Hrvatski veleposlanik u Srbiji Hido Biščević izjavio je u četvrtak da nije slučajno što je s njegove rezidencije u Beogradu skinuta hrvatska zastava, nego da taj incident odražava "dio atmosfere" u srbijanskom društvu koja se nastavlja hraniti govorom mržnje.

Nepoznati počinitelji su najvjerojatnije u srijedu rano ujutro skinuli zastavu sa zgrade koja ima video nadzor, ali nema čuvare, rekao je veleposlanik.

"Iskreno želim vjerovati da su to individualni postupci, ali čak i takvi oni odražavaju dio atmosfere u ovdašnjem javnom prostoru koja se nastavlja hraniti govorom mržnje, radikalizmom, esktremizmom i nasiljem kao prihvatljive norme", rekao je Biščević za N1 u Beogradu.

"Možda po diplomatskim normama to ne bih smio govoriti, ali govorim to u najboljoj namjeri", dodao je.

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da se radi o "nepromišljenom i izoliranom aktu", nadajući se da on "neće baciti sjenu na napore da se odnosi Srbije i Hrvatske postave na nove osnove kako bi se u budućnosti neometano razvijali u duhu uzajamnog povjerenja i suradnje“.

Biščević smatra da zastava "nije skinuta slučajno" i da "nije prošla skupina huligana koja se vraćala sa pive i popela se na pet-šest metara visoku terasu".

"Mi govorimo o zastavi, ali zapravo govorimo u Srbiji, o tome kako se društvo želi ovdje razvijati", rekao je.

Ocijenio je kako postoje dva lica Srbije i podsjetio na nedavni skup potpore građanima Banije koji su stradali u potresu, održan ispred hrvatskog veleposlanstva.

"Usporedite sad tu solidarnost i te izraze lica s ovim incidentom skrnavljenja zastave", rekao je Biščević.

Zahvalio je srbijanskom ministarstvu "na izvanredno brzoj ili vrlo jasno formuliranoj reakciji" i policajcima koji su došli pred rezidenciju i kojima je "gotovo bilo neugodno što se to dogodilo".

Umjesto da obje strane "čvrsto drže upravljač automobila svojih odnosa", zapravo češće reagiraju na "ove ili one incidente, izjave i tabloidne naslove i slično", rekao je Biščević.

Po njegovim riječima, ministru vanjskih poslova Srbije Nikoli Selakoviću nedavno je prenio poruku iz Zagreba "kako mi čvrsto vjerujemo da je vrijeme da, narodski rečeno, stanemo na loptu i da počnemo upravljati procesima, a ne da procesi upravljaju nama".

"Vrijeme je da se proširi svijest o tome koliko je opasan svijet u kojem živimo i da ostajanje na razini ovakvih incidenata može ozbiljno ugroziti budućnost, stabilnost i perspektivu naših zemalja i profil društva koji želimo stvarati i u Hrvatskoj i u Srbiji", istaknuo je Biščević.

Nije želio nagađati hoće li srbijanski državni vrh reagirati na incident, ali je rekao da će u petak pokušati razgovarati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na radnom ručku sa šefovima diplomatskih misija članica EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2022 01:00