NA HKR-u

BISKUP KOŠIĆ U DRUŠTVU ŠKORINOG SURADNIKA NA RADIJU: Političari koji su protiv Hoda za život neće dobiti glas katolika, poduprijet ćemo one koji su za

Vlado Košić
 Goran Mehkek / CROPIX

U emisiji Argumenti HKR-a, 9. lipnja, o prvom Hodu za život koji će se održati u Sisku 20. lipnja govorili su sisački biskup Vlado Košić, koordinatorica Hoda za život za Zagreb Andreja Kotnik, docent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i član Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica te koordinator Hoda za život za Imotski Stipe Čelan. Razgovarali su o načinu zaštite vrijednosti života kroz Hod za život, zakonodavnom okviru te nauku i angažmanu Crkve, prenosi Informativna katolička agencija.

Na početku emisije Andreja Kotnik rekla je kako se Hod za život održava petu godinu u nizu, ove godine u više hrvatskih gradova.

Biskup Košić se na početku osvrnuo na ljudsko pravo na život. „Ne samo da je 5. Božja zapovijed ‚Ne ubij!‘, nego, također je u Ustavu naše države, dakle već 30 godina, da svako ljudsko biće ima pravo na život.“ Ustvrdio je kako prema prenatalnoj medicini, znanosti i od starine u „teološkom shvaćanju, čovjek već začećem prima neumrlu dušu i postaje osoba“. Rekao je kako taj stav katolici dijele i s muslimanima koji „su isto tako zabrinuti za život i žele ga zaštiti“ pa su s njima „u tim pitanjima morala često puno bliži negoli s nekim drugima“.

O Hodu za život rekao je:

- Veseli me to da se mladi sve više uključuju jer to znači da razumiju smisao poruke da je život svetinja i da nitko nije vlastan ono što je Bog dao - što je iznad njega - uzimati u ruke i njime se ponašati kao da ima pravo na manipulaciju, što nije ljudsko pravo. Ljudsko je pravo prihvaćati život, njegovati ga, brinuti se za njega. I to je ta ljubav prema čovjeku koju nas je naučio naš Gospodin Isus: da je ljubiti čovjeka jednako kao ljubiti Boga, i to poštovanje prema čovjeku je pokazatelj koliko uopće mi jesmo vjernici.

Stjepo Bartulica kazao je da je za njega pobačaj „najvažnije pitanje ljudskih prava“. Izrazio je uvjerenje da „ateisti mogu biti u Hodu jer je to pitanje osnovne pravednosti“ te dodao kako se ne trebamo „pozivati nužno na evanđelje da bismo objasnili da pobačaj ni po kojim okolnostima nije nešto što se može opravdati.“

Iz Imotskog se telefonski javio koordinator Hoda za život Stipe Čelan te najavio prvi Hod u tom gradu koji će se održati u rujnu - kazao je i kako očekuje da će se Hodu u Imotskom pridružiti posuška kao i druge hercegovačke župe.

Biskup Košić na kraju emisije poručio je kako su svi dobrodošli na Hod za život u Sisak te kako oni političari koji su protiv, razumljivo, „neće dobiti glas nas katolika“, a one koji su za „ćemo poduprijeti“.

Objasnio je kako to, ipak, nije pitanje političke promidžbe nego „trajno ljudsko pitanje i pitanje ljudskih i naših kršćanskih vrijednosti za koje se mi borimo i iza kojih stojimo“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 18:50