PRENAPUHANO PITANJE

BISKUP MATE UZINIĆ O POZDRAVU ZA DOM SPREMNI 'Taj je usklik za Hrvatsku nebitan, samo potpiruje ideološke podjele u društvu'

Dubrovnik, 010915.Povodom Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom u vrtu Samostana svete Marije na Dancama danas je odrzana konferencija za medije na kojoj su govorili dubrovacki biskup mons. Mate Uzinic, dubrovacki paroh protojerej stavrofor Vladan Perisic te Neven Simac.Foto: Zeljko Tutnjevic / Dubrovacki vjesnik / CROPIX
 Željko Tutnjević/ Dubrovački vjesnik / Zeljko Tutnjevic - Dubrovnik,Croatia [email protected]

Povodom Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom u vrtu Samostana svete Marije u utorak je održana konferencija za medije na kojoj su govorili dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, dubrovački paroh protojerej stavrofor Vladan Perišić te Neven Šimac, piše Dubrovački vjesnik.

- Ovom inicijativom želimo skrenuti pozornost na brigu za planet. Naime, papa Franjo je ustanovio ovaj dan kako bi se sagledali svi aspekti odgovornosti za okoliš. Ovim putem mogu i kratko najaviti ekološki skup naziva „Okoliš naš svagdašnji“ koji će se održati u Dubrovniku 3. i 4. listopada. Večeras će se u katedrali održati posebna molitva za okoliš na kojoj će sudjelovati i paroh Perišić, kazao je Uzinić.

Stav pravoslavne crkve po pitanju ekologije iznio je paroh Perišić.

- Vaseljenski patrijarh Vartolomej rekao je kako su pisane izjave pape Franje točne. On kaže „naš dragi brat“ je u pravu. Ovdje se radi o jednoj društvenoj i ekološkoj krizi koja zahtijeva integrirani pristup. Zbog vode, koja je najbožanskiji simbol u svjetskim religijama, vode se najveće bitke na ovoj planeti. Došlo je do pada kvalitete ljudskog života i društva. Patrijarh Vartolomej naveo je kako je oštećenje Božje tvorevine grijeh, rekao je čelnik srpske pravoslavne crkvene općine u Dubrovniku.

Zeljko Tutnjevic / Dubrovacki vj / Zeljko Tutnjevic - Dubrovnik,Croatia Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Dubrovnik, 010915.Povodom Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom u vrtu Samostana svete Marije na Dancama danas je odrzana konferencija za medije na kojoj su govorili dubrovacki biskup mons. Mate Uzinic, dubrovacki paroh protojerej stavrofor Vladan Perisic te Neven Simac.Foto: Zeljko Tutnjevic / Dubrovacki vjesnik / CROPIX

Foto: Željko Tutnjević/ Dubrovački vjesnik / CROPIX

Šimac je pojasnio detalje ekološkog skupa koji se održava uoči panela Međuvladine skupine stručnjaka o evoluciji klime.

- Skup je stručno-kršćanskog karaktera. Naime, došlo je do ugroze prirodnog i ljudskog okoliša zbog želje za novcem i profitom bez etičkog promišljanja. Na našem ćemo skupu posebno tematizirati vodu i more, izjavio je Šimac.

Biskup Uzinić je na upit novinara prokomentirao projekt na Srđu te inicijativu oko usklika „Za dom spremni“.

- Pitanje projekta na Srđu je jako ispolitizirano i kao biskup mi je dosta nezgodno iznositi svoje stavove o tome. Teško je zapravo izjašnjavati se jer je moje poslanstvo vezano za navještenje Evanđelja. Turistima nije dovoljno obilaziti zidine ili restorane, nego im treba ponuditi nešto novo. Pokušaj odgovora na to pitanje upravo je projekt na Srđu. No, tu je došlo do malo većeg zadiranja u okoliš. Političari bi trebali poslušati stručnjake o tome koliko će zadiranje u okoliš promijeniti mikroklimatske uvjete na Srđu.

- Što se tiče pitanja oko inicijative „Za dom spremni“ mogu reći da je to pitanje previše prenapuhano u javnosti. Čini mi se ono koristi i u političkim kampanjama, a zapravo u sadašnjem trenutku to za Hrvatsku uopće nije bitno. Ono samo pomaže u daljnjem razdjeljivanju hrvatskog društva na temelju starih ideologija koje smo trebali ostaviti iza sebe. Osobno nemam mišljenje o tom uskliku, jer ga ne smatram važnim za Hrvatsku, zaključio je Uzinić, piše Dubrovački vjesnik .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:26