NEĆE POLITIZIRANJE

Biskup Uzinić odbio Tomcu dati dvoranu

Zdravko Tomac razočaran je biskupovim potezom jer je, kaže, u knjizi branio njegov govor iz Bleiburga o pomirenju i praštanju
 Davor Pongračić/CROPIX

Dubrovačka biskupija odbila je ustupiti dvoranu Ivana Pavla II. Zdravku Tomcu za promociju njegove knjige “Crveni predsjednik” u kojoj on kritički piše o Ivi Josipoviću s obrazloženjem da se ne žele miješati u predizbornu kampanju.

Propovijed iz Bleiburga

Ovaj logičan potez dubrovačkog biskupa Mate Uzinića, koji pripada umjerenijoj i tolerantnijoj struji Katoličke crkve, izazvao je, jasno, negativne reakcije autora knjige i njegovih pristaša. Tako bivši potpredsjednik SDP-ove Vlade, koji se “preobratio” u ljutog desničara, na promociji knjige koja se na kraju održala u hotelu Lero, nije krio razočaranost zbog toga što mu Biskupija nije dala dvoranu na korištenje.

- U obrazloženju je rečeno kako prijeti opasnost da se njenom promocijom našteti ugledu Biskupije - rekao je Tomac, podsjetivši da je upravo on u knjizi branio govor dubrovačkog biskupa na Bleiburgu. Naime, Uzinić je u ovogodišnjoj propovijedi na Bleiburgu pričao o pomirenju i praštanju, usporedio je Bleiburg sa žrtvama logora u Jasenovcu te pozvao “Bleiburg da pruži ruku Jasenovcu”.

- Nisam očekivao da me Crkva može proglasiti opasnošću za svoj ugled - razočaran je bio Tomac.

Neugodna iskustva

Iz Biskupije su priopćili kako “zbog nekih neugodnih iskustava gdje se Crkvu nedobronamjerno svrstavalo uz određene političke opcije, zauzet je stav da dvoranu neće ustupati nikome za događanja koja su povezana s dnevnopolitičkom situacijom”. “Održavanje takvih događanja moglo bi poslužiti kao podloga nedobronamjernima da izvedu zaključke kako se Katolička crkva svrstala uz određene političke opcije”, ističe se u obrazloženju iza kojeg, doznajemo, stoji i dubrovački biskup.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 03:15