PORUKA SA ZASJEDANJA

Biskupi o problemu novog vala iseljavanja

 Luka Gerlanc / CROPIX

Na zajedničkom godišnjem zasjedanju, 17. u nizu, biskupi Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (BK BiH) upoznati su s aktualnim pitanjima i izazovima hrvatske inozemne pastve, a posebno je istaknut problem novoga vala iseljavanja, poglavito mladih obitelji i samaca, priopćeno je u utorak iz HBK.

Trenutačno diljem svijeta ima 184 hrvatskih katoličkih župa i misija u kojima djeluje 195 svećenika, 49 časnih sestara i 46 pastoralnih suradnika, a promišljajući o izazovima, biskupi su na zasjedanju održanom u ponedjeljak u sjedištu HBK u Zagrebu naglasili i potrebu ozbiljnoga suočavanja s tim problemom na svim razinama. Zahvalili su i svima koji djeluju u hrvatskoj inozemnoj pastvi što njeguju vjerski i nacionalni identitet te brinu o očuvanju obiteljskih vrijednosti među hrvatskim iseljenicima.

Zajedničkom zasjedanju predsjedali su predsjednik HBK zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić i predsjednik BK BiH mons Franjo Komarica. Dijelu zasjedanja pridružio se i apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico koji je prenio blagoslov i pozdrave Svetog Oca rekavši kako je, s gledišta Svete Stolice, godišnje zajedničko zasjedanje dviju biskupskih konferencija važan događaj koji omogućuje zajedničko odlučivanje o zajedničkim pitanjima pastoralnoga života, te zajedničko razmišljanje o izazovima s kojima se hrvatski katolički narod mora suočiti u konkretnim situacijama ovoga vremena.

U pozdravnom govoru nadbiskup Puljić izrazio je dobrodošlicu u HBK novoimenovanom krčkom biskupu fra Ivici Petanjku, a biskup Komarica izvijestio je da je pri kraju postupaka za beatifikaciju slugu Božjih nadbiskupa Josipa Stadlera i Petra Barbarića. Biskup Komarica zahvalio je Hrvatskom Caritasu za dragocjenu pomoć koju je pružio stradalima u katastrofalnim poplavama koje su pogodile brojne župe Vrhbosanske nadbiskupije i dio župa Banjolučke biskupije, premda je i sam morao skrbiti za brojne stradale na području Hrvatske.

Predsjednici Hrvatskoga Caritasa i Caritasa BK BiH izvijestili su biskupe o prošlogodišnjoj akciji Tjedna solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH te o pripremama za ovogodišnju koja će se provoditi pod geslom "Nositi Isusovu ljubav".

Razmatrajući zajednička liturgijska pitanja, biskupi su dali smjernice za nastavak pripreme i tiskanje novog kantuala te za poduzimanje potrebnih koraka za odobrenje datuma i molitava na spomendane pojedinih hrvatskih blaženika.

Biskupi su, među ostalim, saslušali i izvješće o radu Komisije HBK i BK BiH za Hrvatski martirologij. Predstavljene su sve do sada poduzete aktivnosti na popisivanju svih žrtava katolika na području obiju konferencija, s posebnim naglaskom na onim osobama koje su dale svoj život iz ljubavi prema vjeri kako bi se mogao pokrenuti proces za njihovo proglašenje blaženima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 03:37