OŠTAR ISTUP HBK PROTIV VLADINE ODLUKE

Biskupi: Rad trgovina od 0 do 24 sata jača delikvenciju mladih i ugrožava natalitet Hrvatske

Split, 070508.Procesija Sudamja ulicama Splita povodom blagdana Svetog Dujma patrona grada Splita. Procesiji su nazocili brojni crkveni dostojanstvenici.Foto: Paun Paunovic / CROPIX
 Paun Paunovic / CROPIX

ZAGREB - Komisija Iustita et Pax Hrvatske biskupske konferencije danas je oštro istupila protiv nedavno predloženih izmjena Zakona o trgovini kojima je vlada Jadranke Kosor dopustila trgovinama da rade bez ograničenja kao i nedjeljom , pa su crkveni dužnosnici iznijeli čitav niz argumenata zbog kojih bi usvajanje takvih zakonskih odredbi nanijelo štetu hrvatskim radnicima, ali i cjelokupnome društvu.

Predsjednik Komisije biskup sisački msgr. Vlado Košić ustvrdio je kako je Vlada predložene izmjene Zakona usvojila bez javne rasprave, te kako će one dodatno otežati položaj hrvatskim radnicima. Ova odluka, kako stoji u prioćenju Komisije, “izravno ugrožava dostojanstvo hrvatskih radnika i njihova prava”, posebice onih sa nižim obrazovanjem, a na glavnom udaru “krupnoga kapitala” našle su se žene koje čine veći dio zaposlenih u trgovinama i koje imaju “najmanje realne moći u društvu”. “

Naše je društvo prepuno senzacionalima i u toj buci teško je čuti glas ‘malih ljudi’, konkretnih radnika i radnica koji svakodnevno rade, ne prave nikakve skandale i ne pripadaju nikakvoj egzotičnoj skupini. Želimo biti glas onih koji glasa nemaju”, stoji u priopćenju Iustitie et Pax. Kako je pojasnio tajnik Komisije Gordan Črpić država ne smije odustati od reguliranja ovog sektora društva i mora preuzeti svoj dio odgovornosti za stanje u njemu.

“U trgovačkom sektoru radnici rade i do 50 sati mjesečno prekovremeno i neplaćeno, prosječno dva tjedna bez prekida, katkada i po mjesec dana bez odmora, a inspekcije to nisu u stanju spriječiti. To znači da je realno da će se dobar dio njih razboljeti, s čime se stvara novi kontingent trajno nezaposlenih i nezaposlivih ljudi”, navodi se u priopćenju u kojem se upozorava i na loše posljedice takve eksploatacije po obitelj.

Na udaru je pretežno ženska populacija fertilne dobi, što za Hrvatsku kao depopuliziranu zemlju nije nevažno, a razdvajanje majki od obitelji i nedjeljom pogoduje stavaranju ozračja u kojemu jača delikventno ponašanje mladih.

U Komisiji naglašavaju kako je argument da je Hrvatska turistička zemlja koja treba uvijek otvorene trgovine pogrešan jer postoje druge zemlje koje od turizma prihoduju puno više nego Hrvatska, a imaju jasnu regulaciju rada trgovina.

Također, odluka Ustavnog suda Hrvatske po kojemu je zabrana rada nedjeljom neustavna iznimka je u europskim razmjerima. U Komisiji naglašavaju kako su za krupni kapital trgovine samo “lakmus papir” za daljnje širenje deregulacije u zaštiti radnika u Hrvatskoj, pa borba za “slobodu nedjelje” odlučuje i o budućnosti hrvatskog radništva i njegova statusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 11:33