IUSTITIA ET PAX

Biskupi: U EU ima i korumpiranijih od nas pa predstavnici tih država ne ocrnjuju svoje države

Slogan komunističkog društva 'snađi se druže' kojim je generiran koruptivni društveni moral, Hrvatska je samo naslijedila...
 Damir Krajač/CROPIX

ZAGREB - Ako vlast obećava uhićenja i procese, oporba još više uhićenja i procesa, ako mediji donose presude i vode 'procese ljudima', rezultat je opća društvena nesigurnost, politička nestabilnost, pravna nesigurnost i gospodarska stagnacija, ističe se u izjavi "Mito, korupcija i klima u društvu" komisije Hrvatske biskupske konferencije "Iustitia et pax".

U takvim okolnostima, kako poručuje Komisija, stvara se klima nesigurnosti i nepovjerenja u kojoj je nemoguće ostvariti bilo kakav, a pogotovo ne brz gospodarski razvoj i oporavak.

U izjavi se poziva i visoke državne službe na više razboritosti i otmjenosti u predstavljanju hrvatske države u inozemstvu. - U svijetu, pa i među članicama Europske Unije, postoji korumpiranijih zemalja od Republike Hrvatske, pa predstavnici tih država ne ocrnjuju svoje države jer znaju da im time ne bi pomogli - navodi se u izjavi.

- Borba protiv korupcije vodi se radom na dobrim i pravednim zakonima, povećanjem ovlasti državnih službenika i kvalitetnim političarima, a ne posramljivanjem vlastite države u inozemstvu. Ta se borba treba voditi jačanjem obitelji, škole i društvenih institucija, a ne isključivo jačanjem represivnih tijela - rečeno je na predstavljanju izjave.

Biskupi ističu da je problem mita i korupcije stvar društvenog mentaliteta, koji nije nastao u suvremenoj hrvatskoj državi, kako se to danas zbog "plitkih dnevnopolitičkih razloga" želi prikazati, ili kako to izgleda u medijski atraktivnim prezentacijama.

Predsjednik Komisije msgr. Vlado Košić smatra da je slogan komunističkog društva "snađi se druže" kojim je generiran koruptivni društveni moral, Hrvatska samo naslijedila.

Odgovarajući na pitanje je li ovo odgovor Komisije na medijske napise vezane uz bivšeg premijera Ivu Sanadera, biskup Košić je objasnio kako je izjava načelna, te da ne žele analizirati pojedine slučajeve i spominjati imena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:24