ODGOVORI POSLANI U VATIKAN

BISKUPSKI ZAVJET ŠUTNJE Kako su Hrvati odgovorili na pitanja pape Franje o gay brakovima?

 Bruno Konjević/CROPIX

Na adresu pape Franje u Vatikan prije nekoliko dana stiglo je izvješće hrvatskih biskupa, kao odgovor na anketni upitnik o braku, obitelji i seksualnom moralu.

Što u tom izvješću piše ostaje tajna, jer je Vatikan tražio da rezultati ankete ne dođu do javnosti prije nego što u listopadu bude održana sinoda. Pomutnju su izazvali Nijemci, jer su neki pikantni detalji iz ankete objavljeni u Der Spiegelu nakon što su njemački biskupi na konferenciji u Würzburgu raspravljali o rezultatima, što je izazvalo bijes i neraspoloženje Vatikana. Reagirao je glavni tajnik Biskupske sinode Lorenzo Baldisseri, nasljednik našeg Nikole Eterovića, koji bi za koji dan trebao postati kardinal, i ukorio Njemačku biskupsku konferenciju.

Top secret

Zamjera im curenje podataka, rekavši da se tako vrši pritisak na Sinodu.

- Uputa je bila da se materijal pošalje u strogoj povjerljivosti u Vatikan. Ne čini mi se korektnim, s obzirom na to da se radi o materijalu koji nije pregledan i da to nisu službeni dokumenti - rekao je Baldisseri na portalu Il Quotidiano.

U Zagrebu, zato, šutnja. Radi se, kako naglašavaju u HBK, “o internoj komunikaciji, što je uostalom rekao i sam Baldisseri”. Hrvatski su biskupi imali na volju kako će u svojim biskupijama provesti anketu, a Zagrebačka nadbiskupija već dulje vrijeme prikuplja mišljenja vjernika i kao pripremu za vlastitu sinodu. - Naravno da su župnici najbolje upoznati sa svojim vjernicima i njihovim problemima - kažu u HBK.

Raspad obitelji

Iz Vatikana su tražili da ispitaju situaciju u zemljama kako bi dobili sveobuhvatnu sliku. - Očito je da imamo problem na svjetskoj razini i Crkva želi sudjelovati u rješavanju svih problema koji se tiču obitelji - tvrde hrvatski biskupi. Nisu slijedili primjer slovenskih, koji su odlučili putem interneta ispitati stavove vjernika. - Ključno je pitanje što je obitelj danas. Raspadanje obitelji problem je cijelog društva, svih nas, a ne samo Crkve - kažu nam u HBK.

PITANJA CRKVE Kako raditi s djecom gej parova?

Crkva je, među ostalim, pitala vjernike:

Jesu li po građanskom pravu istospolne zajednice izjednačene s brakom?

Kako raditi s djecom koju su usvojili istospolni parovi?

Je li ideja zajednice muškarca i žene, prema naravnom zakonu, u potpunosti prihvaćena kod kršćana?

Kako povećati broj rođenih?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 00:43