USKORO KREĆE GRADNJA

BIT ĆE GOTOVO CIJELA POD ZEMLJOM ILI U ZRAKU Pogledajte kako izgleda video animacija najskuplje ceste u Hrvatskoj

 
 Youtube

U Rijeci je potpisan ugovor o izgradnji 'najskuplje ceste u Hrvatskoj', 520 milijuna kuna vrijedne državne ceste D-403, piše Novi list. Cesta će povezivati budući kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali sa čvorom Škurinje na riječkoj zaobilaznici, istodobno otvarajući novi ulaz, odnosno izlaz iz zapadnog dijela Rijeke.

Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog fonda za regionalni razvoj, operativnog programa Konkurentnost i kohezija do 2020. godine, pri čemu Europska komisija osigurava 85 posto od ukupnog iznosa, odnosno 442 milijuna kuna, dok je ostatak doprinos državnog proračuna.

Cesta D-403, duga svega tri kilometra, gotovo cijelom će duljinom biti izgrađena pod zemljom ili u zraku – na trasi će biti izgrađen trotračni tunel Podmurvice, dug 1.253 metra, dva vijadukta, Piopi i Mlaka, ukupne duljine oko 500 metara, te podvožnjak ispod željezničke pruge, dug oko 60 metara. Osim ceste koja će povezivati Baračevu ulicu sa zaobilaznicom, bit će izgrađeno i oko 400 metara spojne ceste sa Zvonimirovom ulicom, čime će se osigurati integriranje ceste D-403 u mrežu gradskih prometnica.

– Trasa je izuzetno zahtjevna, s tunelom, vijaduktima, podvožnjakom, potpornim zidovima u duljini od 1.400 metara, te zaštitom od buke. Tijekom gradnje bit će primijenjene tehnologije i mjere kojima ćemo utjecaj zahvata na život lokalne zajednice svesti na najmanju moguću mjeru, rekao je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, piše Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 00:36