StoryEditor
NOVE UPUTE

BIT ĆE TO PRVA PRIČEST KAKVA NIKADA DO SADA NIJE VIĐENA Primanje sakramenta za 35.000 učenika ove godine se drastično mijenja, doznali smo detalje

Roditelji će potpisati pristanak da im djeca ove godine idu na pričest. Ako se boje, mogu tražiti da ih se prebaci za drugu godinu
 Jure Mišković / CROPIX

Povoljna epidemiološka situacija i popuštanje restriktivnih mjera otvorili su mogućnost vraćanja života u tzv. novu normalu. To za oko 35.000 učenika trećih razreda znači i primanje sakramenta prve svete pričesti.

Godinama je bilo uobičajeno da se prve pričesti diljem države odvijaju tijekom svibnja, no ove se godine, zbog epidemije, činilo da će se održati tek na jesen. Neki su župnici čak planirali ovogodišnje prvopričesnike pripojiti sljedećoj generaciji i obje generacije prvi put pričestiti sljedećeg proljeća.

Međutim, s naglim popuštanjem mjera velik dio biskupa odlučio je da se pričesti mogu organizirati već od početka lipnja, ali da o tome, uvažavajući stroge epidemiološke mjere i u skladu s mogućnostima koje pojedini crkveni prostori pružaju, konačnu odluku donesu sami župnici.

U Zagrebačkoj nadbiskupiji, čini se, tu će mogućnost iskoristiti većina župa, a među prvima koji će primiti svoju prvu hostiju su djeca iz župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Stenjevcu.

Pričest je još na početku školske godine bila najavljena za 3. svibnja, no odgođena je zbog epidemije novog koronavirusa.

 

Sigurnost prije svega

- Imamo nešto manje od 160 prvopričesnika koji će primiti sakrament uz pridržavanje svih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Mi imamo povoljnu situaciju jer imamo jako veliki vanjski prostor na kojem možemo organizirati pričest bez straha da bi se netko mogao zaraziti - rekao je župnik.

U novoj normali primanje sakramenta bit će bitno izmijenjeno. Za početak, 160 prvopričesnika neće sakrament primiti zajedno, nego će biti podijeljeni u četiri grupe koje će prvu pričest primiti u četiri različita termina tijekom dva dana - prve dvije grupe od po 40 prvopričesnika primit će sakrament 7. lipnja (prva u 8.30, a druga u 12.30 sati), a druga 14. lipnja.

- Slavlje će biti na otvorenom. Djeca će sjediti na klupama, po dvoje, tako da će jedno dijete biti na jednoj, a drugo na drugoj strani klupe. Slijedit će red klupa u kojem nitko ne sjedi, pa opet jedno dijete na jednom, a drugo na drugom kraju - pojašnjava župnik.

Od ostalih promjena tu je i ona da djeca neće nositi uobičajene bijele haljinice kako bi se izbjegla bilo kakva mogućnost širenja zaraze. Hostija će se primati u ruku, a svećenik će se udaljiti koliko može da djetetu stavi hostiju u ruku.

Neće biti ni zajedničkog fotografiranja, nego će službeni fotograf slikati djecu pojedinačno. Budući da župa oko crkve ima oko tri tisuće kvadrata vanjskog prostora, rodbina će imati dovoljno mjesta za držanje propisanog razmaka, a roditeljima je naznačeno da se mogu držati blizu onih s kojima žive u istom kućanstvu.

Izdane detaljne upute i kalendari: Kako će se ove godine održavati pričesti i krizme po biskupijama?

ZAGREBAČKA NADBISKUPIJA

Župnicima se povjerava da u dogovoru s roditeljima razmotre najprikladnije vrijeme i najbolji način slavlja prve svete pričesti. Slavlja mogu organizirati po skupinama; mogu biti u danima prije ljeta, kao i u ljetnim danima, odnosno početkom jeseni. Krizme mogu početi eventualno na jesen.

SPLITSKA NADBISKUPIJA

Dopušta se župnicima organizirati slavlja prvih pričesti u župama. Što se tiče slavlja krizme, ona se bez iznimke odgađaju za sljedeću godinu.

ĐAKOVAČKO-OSJEČKA NADBISKUPIJA

Na temelju prethodne pisane suglasnosti roditelja prvopričesnika, slavlja se mogu organizirati od 20. lipnja sve do svetkovine Krista Kralja svega stvorenja. Podjela sakramenata svete potvrde započet će također od 20. lipnja.

VARAŽDINSKA BISKUPIJA

Slavlja prve svete pričesti moguće je planirati i organizirati već od svetkovine Presvetog Srca Isusova, 19. lipnja. Ništa ne priječi da slavlje prve svete pričesti bude i kasnije, do polovice srpnja ili pak tijekom jeseni. Sveta potvrda organizirat će se u ljetnom razdoblju, i to od svetkovine Presvetog Srca Isusova, 19. lipnja, do 17. nedjelje kroz godinu, 26. srpnja, te u jesenskom razdoblju od blagdana Rođenja BDM, 8. rujna, pa do svetkovine Krista Kralja, 22. studenoga.

ZADARSKA NADBISKUPIJA

Pričesti i krizme odgađaju se za jesen.

POŽEŠKA BISKUPIJA

Tijekom lipnja i početkom srpnja odvijat će se prve pričesti i krizme. Slavlja svete potvrde započet će u požeškoj Katedrali na svetkovinu Pedesetnice – Duhova, 31. svibnja 2020.

GOSPIĆKO-SENJSKA BISKUPIJA

Župnik će zajedno s roditeljima odlučiti hoće li se slavlje prve pričesti održati ove godine ili će se pomaknuti na sljedeću. Svete potvrde će se također održati.

 

Odluka roditelja

Naravno, svaki roditelj, s obzirom na situaciju, ima pravo da bez zadrške odluči hoće li se dijete pričestiti u navedenim uvjetima ili će pričekati uvjete koji su bili prije početka epidemije.

Tako da, ako žele da im djeca prime sakrament, moraju potpisati suglasnost u propisanim uvjetima, gdje se potpisom obvezuju da će se i oni pridržavati svih mjera.

- Zaključili smo da je trenutno povoljna situacija i da možemo održati pričest, na kraju krajeva, ne znamo što će biti na jesen ili sljedeće godine. Naravno, ako do 7. lipnja bude nekih novih preporuka od strane HZJZ-a, mi ćemo se prilagoditi - kaže župnik.

S druge strane, u nešto nepovoljnijem položaju su župe koje nemaju mogućnost održavanja pričesti na otvorenom. Naime, prema sadašnjim preporukama, u crkvi bi moglo biti maksimalno 40 osoba, što bi značilo da bi se grupe trebale još više dijeliti jer i roditelji žele biti prisutni.

Što se tiče krizmi, one su za sada u većini biskupija odgođene za jesen ili za sljedeću godinu. Naime, krizme su specifične jer taj sakrament daje biskup i to na način da prstom radi križ na čelu. Nakon svakog dodira trebao bi oprati prst u limunovu soku, nakon čega bi trebao dezinficirati ruke. Također, u slučaju krizme, tu je i kum, koji svoju ruku drži na ramenu svog kumčeta, što bi sada bilo nemoguće, a i krizmanici bi trebali nositi maske.

Sakrament krštenja je, doznajemo, također izmijenjen. Kumovi više ne drže dijete, nego to radi roditelj, a davatelj sakramenta, svećenik, je udaljen i samo kratko dodirne dijete.

Što se tiče svadbi, restriktivne mjere također završavaju, tako da se dozvoljavaju svadbe do sto ljudi u zatvorenim i do 300 na otvorenim prostorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 03:06