APEL PROTIV UVOĐENJA ĆIRILICE

'BIT ĆEMO JASNIJI, GLASNIJI I OŠTRIJI NEGO U VUKOVARU' Stožer za obranu Vukovara najavljuje velike prosvjede u Zagrebu u nedjelju

VUKOVAR - Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, Tomislav Josić najavio je danas da će se veliki prosvjedni skup "Ne ćirilici u Hrvatskoj", u organizaciji Stožera, održati ove nedjelje, 7. travnja, na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića, s početkom u 12,05 sati.

'VUKOVAR TREBA PROGLASITI MJESTOM POSEBNOG PIJETETA PREMA ŽRTVAMA!' Ispred poglavarstva prosvjeduje 200 ljudi

Nije želio govoriti o detaljima programa prosvjednog skupa u Zagrebu, rekavši kako će biti sličan prosvjedu protiv uvođenja dvojezičnosti i ćiriličnih natpisa, održanom u veljači u Vukovaru.

"Bit ćemo, međutim, puno jasniji, glasniji i oštriji nego što smo bili u Vukovaru", kazao je Josić na konferenciji za novinare u Vukovaru, dodajući kako će proglas i zahtjevi koji će biti upućeni sa zagrebačkog skupa, biti "drugačiji nego s vukovarskog skupa, ali na istu temu".

Očekujemo da će zagrebački Trg bana Jelačića u nedjelju biti prepun hrvatskih domoljuba i svih onih koji podržavaju ono za što se zalaže i traži Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, poručio je Josić.

Na pitanje novinara hoće li Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, ukoliko se državne institucije opet ogluše na njegove zahtjeve, nastaviti s organiziranjem novih prosvjednih skupova, Josić je odgovorio niječno, rekavši kako će članovi Stožera čekati da se predstavnici Vlade pojave u Vukovaru i postave dvojezične ploče, a - kako je kazao - "onda ćemo vidjeti što će biti".

Naglasio je da "Vladi zamjeraju što i dalje ignorira legitimne zahtjeve Stožera". Napomenuo je kako se za doktora Stanimirovića "može uz roku od 12 sati sazvati sud i odlučiti da je nevin dok se istodobno zahtjevi Stožera u nečijim ladicama drže već tri mjeseca". Vojislava Stanimirovića vukovarski ratni stradalnici i udruge iz Domovinskog rata prozivaju da je tijekom Domovinskog rata bio u sanitetu JNA na vukovarskom području, a kasnije gradonačelnik okupiranog grada te ministar u vladi sao krajine.

'ĆIRILICA NIJE NITI ĆE BITI RATNO PISMO' Pupovac o uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru

Glasnogovornik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, Zdravko Komšić, naveo je kako je za građane Vukovarsko-srijemske županije organiziran prijevoz vlakom na nedjeljni prosvjedni skup u Zagrebu. Iz Vukovara i Vinkovaca prema Zagrebu krenut će 15 željezničkih vagona putničke kompozicije, a vlak će stati i u Slavonskom Brodu te Kutini, dodao je.

Član Stožera Vlado Iljkić rekao je da je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara s pravne strane učinio sve kako bi se spriječilo uvođenje dvojezičnosti u Vukovar, te da su prosvjedi jedino preostali kao sredstvo otpora uvođenju ćiriličnog pisma u Vukovaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 08:28