PALADINA O OBNOVI

‘Bit ću zadovoljan kad se približimo brojci od 100 objekata na mjesec. Ali mnogo je napravljeno...‘

‘Cilj nam je u šest mjeseci doći do te dinamike i kada ju dostignemo, bit ću zadovoljan‘, rekao je ministar.

Ivan Paladina

 Davor Pongracic/Cropix

Uoči tribine „Obnova od potresa – model samoobnove”, koja je u utorak održana u Gornjoj Stubici, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina rekao je kako će s obnovom biti zadovoljan kada se približe brojci od 100 objekata na mjesec.

Tribinu je organiziralo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, a na njoj je predstavljen unaprijeđeni model samoobnove kroz koji građani mogu sami odabrati izvođača radova, dobiti naknadu za trošak koordinacije samoobnove te predujam za radove i troškove izrade projekta.

Ministar Paladina rekao je kako u ovom trenutku imaju nešto manje od 300 različitih zahtjeva za obnovu, od kojih su za nešto više od 60 posto njih donesene odluke, a svi ostali zahtjevi su obrađeni.

„S druge strane, što se tiče Fonda koji provodi samu obnovu, u ovom trenutku je prvih 10 objekata uklonjeno i dani su nalozi za narednih 10 objekata koji će u vrlo skorom roku, u naredna dva tjedna, biti uklonjeni. Sve odluke o uklanjanju će biti donesene i svi objekti koji su za uklanjanje će biti uklonjeni do kraja godine”, najavio je Paladina i dodao kako je donesena odluka o odabiru projektanta za gradnju svih zamjenskih kuća.

Rekao je kako se nada da će se u vrijeme projektiranja prvih kuća ugovoriti i izvođenje radova te kako vjeruje da će izgradnja prvih zamjenskih kuća početi početkom iduće godine.

„Što se tiče konstrukcijske obnove, prva dva objekta su na početku obnove kroz model samoobnove, a dva objekata su isprojektirana, projekti su završeni te su u fazi nabave radova. Otvaranje tih ponuda se očekuje sljedeći tjedan te je ugovoreno i dani su nalazi za 10 objekata. Što se tiče novčane pomoći za nekonstrukcijske radove, donijeli smo sve odluke i sve novčane pomoći su isplaćene”, objasnio je Paladina.

Na novinarsko pitanje je li zadovoljan dinamikom obnove, Paladina je odgovorio kako je mnogo napravljeno, no u ovom trenutku ne može reći da je zadovoljan.

„Bit ću zadovoljan tek kada postignemo dinamiku da mi mjesečno započinjemo obnovu, govorimo o ozbiljnijim radovima – konstrukcijskoj obnovi i gradnji zamjenskih objekata, barem 50 objekata, a da se približimo brojci od 100 objekata mjesečno. Cilj nam je u šest mjeseci doći do te dinamike i kada ju dostignemo, bit ću zadovoljan”, rekao je ministar.

Na tribini je bio i krapinsko-zagorski župani Željko Kolar, koji je istaknuo da je u ovom trenutku najveći problem nedostatak majstora i tvrtaka koje će izvoditi radove. Dodao je kako vjeruje da je to šansa za male poduzetnike i obrtnike.

„Sada je cijena regulirana, usklađena s tržištem i vjerujem da bi tu naši domaći majstori mogli pronaći svoj interes”, rekao je Kolar, ističući da je županija spremna koordinirati poslove koje će im država povjeriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2024 01:25