ORGANIZIRANI KAOS

BITANGA postaje šef zadarskog suda? Odvjetnik prijavio suca DSV-u: Žive ljude proglasio mrtvima da im otme zemlju

Marijan Bitanga, sudac Županijskog suda u Zadru , godinama upravlja organiziranim kaosom u Zemljišno-knjižnom odjelu Grada Zadra, u kojem nestaju stotine tisuća kvadrata vrijednog zemljišta, krivotvore se službeni dokumenti, lažiraju potpisi i datumi, a živi vlasnici proglašavaju mrtvima kako bi se njihova zemljišta domogli investitori bliski lokalnom HDZ-u.

To je sažetak predstavki upućenih Državnom sudbenom vijeću (DSV) u povodu natječaja za mjesto predsjednika Županijskog suda u Zadru, koji završava danas i na koji se kao jedini kandidat prijavio upravo sudac Marijan Bitanga.

Stegovna odgovornost

Jednu od dvije predstavke potpisao je Jadranko Črnko, ugledni zagrebački odvjetnik i bivši član Upravnog odbora Hrvatske odvjetničke komore. U dopisu na pet stranica, uz koji je priložio i popis opsežne dokazne dokumentacije, odvjetnik Črnko DSV-u predlaže razmatranje eventualne stegovne odgovornosti Marijana Bitange za sumnjive radnje Općinskog suda u Zadru, poglavito njegova Zemljišno-knjižnog odjela za vrijeme dok je na čelu suda bio Marijan Bitanga.

“Radi utvrđivanja stvarnih i istinitih pravno relevantnih činjenica i primjene pravnih propisa... smatram potrebnim DSV izvijestiti o važnim činjenicama koje bi Državno sudbeno vijeće trebalo uzeti u obzir glede imenovanja ili stegovne odgovornosti suca Marijana Bitange, bivšeg predsjednika Općinskog suda u Zadru i sadašnjeg kandidata za predsjednika Županijskog suda u Zadru”.

Lovište za spekulante

Odvjetnik Črnko navodi da je zastupajući klijenta Renata Majnarića u njegovim pravima na suvlasnički dio čestice 1791/1 k.o. Posedarje u 1/4 udjela utvrdio niz namjernih propusta i krivotvorina u Zemljišno-knjižnom odjelu Općinskog suda u Zadru, koji upućuju na sumnjive aktivnosti katastra, gruntovnice i Općinskog suda.

- Predstavku DSV-u uputio sam smatrajući da je riječ o takvim radnjama koje ne štete samo mom klijentu i drugim vlasnicima parcela na tom području, nego izazivaju i pravnu nesigurnost građana te potiču nepovjerenje u pravosuđe - rekao nam je Jadranko Črnko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:11