VAŽAN DOKUMENT

BITI ILI NE BITI ZA KRČKI LNG TERMINAL Europa odlučuje hoće li ga uvrstiti u energetsku strategiju

Omisalj, 290410.Naftni terminal firme Jadranski naftovod JANAF u Omislju na otoku Krk.Foto: Zeljko Sop / CROPIX
 Željko Šop / CROPIX

BRUXELLES - Europska komisija će u srijedu objaviti prijedlog Okvirne strategije za uspostavu energetske unije u kojem najavljuje izradu sveobuhvatne strategije za ukapljeni prirodni plin (LNG) i njegovo skladištenje.

U prijedlogu strategije, koji je procurio u javnost, kaže se da EU mora diverzificirati svoju ospkrbu plinom i učiniti je otpornijom na moguće prekide isporuke i s tim u vezi će pripremiti zakonodavni paket.

Komisija najavljuje i strategiju za ukapljeni plin (LNG), što može biti veliki poticaj za ubrzanje izgradnje LNG terminala na Krku.

"Komisija će pripremiti sveobuhvatnu strategiju za ukapljeni prirodni plin (LNG) i njegovo skladištenje. Surađivat će sa zemljama članicama na razvoju pristupa do alternativnih dobavljača, uključujući Južni plinski koridor, Sredozemlje i Alžir, kako bismo smanjili postojeću ovisnost o pojedinim dobavljačima", kaže se u prijedlogu strategije.

Komisija ističe da bi infrastrukturni energetski projekti koji su u interesu svih zemalja članica trebali dobiti potporu u sklopu novog investicijskog plana Europske komisije.

"Odgovorajuća infrastruktura je preduvjet za dovršetak energetskog tržišta, integriranje energije iz obnovljivih izvora za sigurnost opskrbe. Komisija će podržati provedbu velikih instrastrukturnih projekata", kaže se u prijedlogu Komisije i dodaje da će tijekom ove godine formirati Infrastrukturni forum na kojem bi se raspravljalo o napretku u velikim infrastrukturnim projektima.

Prema dokumentu od 19 stranica, strategija za energetsku uniju počiva na 15 točaka s ciljem pobošljanja sigurnosti opskrbe jačanjem koordinacije među zemljama članicama.

U dokumentu se navodi da međuvladini sporazumi o opskrbi energijom, koje zemlje članice potpisuju s trećim zemljama, moraju u potpunosti biti u skladu sa zakonodavstvom EU i moraju biti transparentniji.

S tim dijelom se ne slaže mađarski premijer Viktor Orban, koji je od Rusije dobio povoljne cijene za ugovoreni plin, ističući da to narušava suverenost nacionalnih država.

Prijedlog za uspostavu energetske unije napala je i britanska euroskeptična stranka UKIP, koja u tome vidi pokušaj "Bruxellesa da uspostavi kontrolu nad svim međunarodnim energetskim ugovorima".

U prijedlogu strategije se kaže da se znatne uštede energije mogu postići boljom izolacijom i renoviranjem postojećih zgrada. Također se kaže da se u prometnom sektoru treba poboljšati energetska učinkovitost, postupno smanjivati uporaba fosilnih goriva i postupni prelazak na alternativna goriva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 18:01