AKTUALNA TEMA

BITI MLAD I OSTATI ŽIVJETI U HRVATSKOJ Održan okrugli stol u Uredu predsjednice: 'Moramo izaći iz ovog negativizma prema vlastitoj budućnosti'

 
Kaja Pavlinić, Renata Margaretić Urlić, Kolinda Grabar-Kitarović, Natalija Hmelina i Marko Primorac
 Davor Pongracic / CROPIX

Problem nezaposlenosti, antipoduzetnička klima, nemogućnost napredovanja u karijeri - neki su od problema na koje su u srijedu upozorili mladi poduzetnici, liječnici, studenti, predstavnici udruga mladih na okruglom stolu "Biti mlad i ostati živjeti u Hrvatskoj" u organizaciji Vijeća mladih predsjednice RH, s ciljem njihova jačeg doprinosa rješavanju poteškoća s kojima se svakodnevno susreću mladi koji žele ostati živjeti i raditi ili se vratiti u Hrvatsku.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je kako je davanje glasa mladima i njihovim iskustvima logičan slijed nakon što je predstavila svoj prijedlog mjera populacijske politike. Radi se, istaknula je, o "živom" dokumentu otvorenom za sve dodatne prijedloge koji mogu pridonijeti rješavanju gorućega vala odlazaka mladih ljudi i obitelji iz Hrvatske te će biti uzeti u obzir prilikom redigiranja predloženih populacijskih mjera.

Grabar-Kitarović: Uvjerena sam da smo na pravome putu

Predsjednica je izjavila i kako je nakon predstavljanja tog prijedloga te njezina sudjelovanja na sjednici Vladina Vijeća za demografsku revitalizaciju uvjerena "da smo na pravome putu", jer se i na državnoj i lokalnoj razini, navodi, prepoznaju volja, napori i svijest da se stane na kraj demografskoj krizi.

Važnim drži i dalje poticati raspravu u javnosti, u medijima, ne samo o problemima, nego i o pozitivnim primjerima.

- Iskustva i prijedlozi upravo vas mladih su nam pri tome važni, jer sigurno pridonose rješavanju akutnih i kroničnih problema - poručila je Grabar-Kitarović.

Sudionici okrugloga stola iznijeli su svoja iskustva i prijedloge što bi trebalo učiniti da Hrvatska, koja je prepuna potencijala, postane i prosperitetna za mlade ljude.

Tanja Herceg, predsjednica Vladina savjeta za mlade, rekla je kako postoji puno mladih koji su se odlučili graditi karijeru u Hrvatskoj, rekavši i kako je trenutačno u izradi Nacionalni program za mlade pa je svaki prijedlog za ostanak mladih u Hrvatskoj dobrodošao.

Neke od mjera iz tog programa, navela je, odnosit će se na obrazovanje i zapošljavanja, no tu će biti i mjere usmjerene na ruralna područja jer postoje nejednake mogućnosti mladih u ruralnim krajevima u odnosu na urbane sredine.

Lončarević: Sigurnost radnoga mjesta i stambeno pitanje najvažniji za mlade

Šimun Lončarević iz Svjetskog saveza mladih iznio je rezultate njihova istraživanja, koje je pokazalo da mladi žele ostati u Hrvatskoj te da su ima najvažniji sigurnost radnoga mjesta i stambeno pitanje. Mjere koje oni predlažu tako se odnose na bolju zaštitu majki i radnoga mjesta za mlade roditelje, a uključuju i diferencirano oporezivanje koje bi ovisilo o broju djece.

Danko Relić, koordinator Vijeća mladih Predsjednice Republike, naveo je pak rezultate istraživanja Centra za planiranje zanimanja zagrebačkog Medicinskog fakulteta, koje je pokazalo kako mladi liječnici ne odlaze toliko zbog zarade, iako smatraju da će izvan Hrvatske imati bolji standard, koliko zbog nemogućnosti napredovanja i edukacije. Razlozi odlaska u najvećoj su mjeri nepovjerenje u sustav, neinformiranost i kolektivna nesigurnost, pa bi se svakako, tvrdi, trebalo ići na tzv. egzistencijalne mjere, odnosno olakšice za zasnivanje obitelji.

Marko Smojver iz Udruge mladih Invictus iz Hrvatske Kostajnice upozorio je, pak, kako je najveći problem mladih u tom gradu, koji broji manje od tisuću stanovnika, nezaposlenost, no u posljednje vrijeme u tom je gradu otvoreno 30 do 40 novih radnih mjesta pa se nada da će to spriječiti odlazak mladih kojih u tom gradi i onako nema puno.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je na kraju kako država danas nažalost ne potiče dovoljno ambicije od najmlađe dobi, pa mladi stječu dojam da uspijevaju samo oni koji se uspiju snaći, a da se znanje ne cijeni.

- Moramo izaći iz ovog negativizma, negativnih primjera i negativnih osjećaja prema vlastitoj budućnosti, da nećemo uspjeti jer nismo dovoljno snalažljivi i nemamo dovoljno dobru vezu. Mijenjanje društvene klime, pozitivni primjeri, mijenjanje percepcije i vlastite uloge u društvu zahtijeva stvarne promjene, ne samo zakonodavstva, nego i mentaliteta, poticanje ambicija, nagrađivanje... - naglasila je predsjednica.

Zagreb, 040718.
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic organizirala je okrugli stol na temu - Biti mlad i ostati zivjeti u Hrvatskoj.
Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic
 Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongracic / CROPIX

Zagreb, 040718.
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic organizirala je okrugli stol na temu - Biti mlad i ostati zivjeti u Hrvatskoj.
 Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongracic / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2023 18:34