OKRETANJE MILIJARDI

BITKA PRIVATNIKA ZA UNOSNE UGOVORE S HZZO-OM Država će Medikolu dati 116 milijuna kuna da ne bi bankrotirao?

U lobiranje u interesu Medikola uključile su se, kako doznajemo, i zainteresirane banke koje su je kreditirale
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Poliklinika Medikol i klinika za kardiovaskularne bolesti Magdalena iz Krapinskih toplica dvije su privatne zdravstvene ustanove koje su najobilnije financirane novcem HZZO-a. Medikolu je u prošloj godini HZZO dodijelio 116.485.340 milijuna kuna od čega najveći dio za pretrage na ukupno četiri PET/CT uređaja, dok je Magdaleni HZZO u 2012. odobrio gotovo sto milijuna kuna, točnije 99.600.257.00 kuna.

Ugovor o financiranju

Nakon teksta u Jutarnjem listu u kojem smo HZZO prozvali zbog upornog izbjegavanja da na transparentan način objavi popis svih privatnih zdravstvenih ustanova s kojima ima potpisane ugovore o financiranju, HZZO je na svojim internetskim stranicama objavio deset privatnih ustanova s najvećim ugovorima o financiranju. Potpunog popisa svih privatnih zdravstvenih ustanova koje s HZZO-om imaju ugovor o financiranju još uvijek nema.

Zbunilo nas je međutim, da na popisu deset privatnih klinika s najvećim financijskim ugovorima s HZZO-om nema najpoznatije hrvatske privatne klinike za kardiovaskularne bolesti Magdalene iz Krapinskih toplica.

U HZZO-u su nam objasnili da Magdalenu nisu uvrstili na objavljeni popis 10 najvećih privatnih primatelja državnog novca jer je ta klinika, za razliku od ostalih privatnih klinika koje s HZZO-om ugovaraju financiranje određenenih medicinskih postupaka, uvrštena u mrežu javnih bolnica, što znači da joj HZZO plaća ukupni trošak određenog broja bolničkih ležajeva. Klinika Magdalena je, doznajemo u HZZO-u i jedina privatna klinika u Hrvatskoj koja je dobila privilegij uvrštavanja u popis javnih zdravstvenih ustanova. I dok klinika za kardiovaskularne bolesti iz Krapinskih toplica ima sigurno financiranje, za ostale privatne zdravstvene ustanove u petak, 22. veljače počinje intenzivno razdoblje. Tada se otvara dvotjedni natječaj u kojem će HZZO odlučiti koje će privatne zdravstvene ustanove financirati u sljedećem jednogodišnjem ugovornom razdoblju koje otpočinje 1. travnja i s koliko novca.

S posebnim se zanimanjem iščekuje financijska sudbina Medikola. Toj poliklinici u vlasništvu čakovečke obitelji Rajković, HZZO dodjeljuje višestruko više novca nego bilo kojoj drugoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi, a po dodijeljenim iznosima može mjeriti samo s Magdalenom.

Iz popisa 10 najvećih privatnih korisnika sredstava HZZO-a, vidljivo je da je devet privatnih poliklinika, koje su na popisu iza Medikola, u prošloj su godini zajedno od HZZO-a dobilo 90,828.932 kuna, dakle 26 milijuna kuna manje nego što je Medikol dobio sam.

Neslužbeno doznajemo da ta najveća privatna poliklinika "na državnoj sisi" žestokim lobiranjima pokušava i u 2013. dobiti isti novac kao i dosad, jer bez lukrativnih ugovora s HZZO-om ne može servisirati bankovne kredite u koje se upustila kako bi dovršila uređenje nove bolničke zgrade u Zagrebu. U lobiranje u interesu Medikola uključile su se kako doznajemo i zainteresirane banke - kreditori Medikola.

Vrhunska skrb

Podaci o iznosima koje HZZO godinama dodjeljuje dvjema privatnim zdravstvenim ustanovama Medikolu i Magdaleni, otvaraju niz pitanja: prema kojim kriterijima se milijuni kuna obaveznih zdravstvenih osiguranika dodjeljuju privatnim klinikama, a istodobno se smanjuju limiti državnim bolnicama? U liječničkim krugovima ističu da je Magdalena, za razliku od Medikola, stabilna, sređena i visokostručna ustanova u kojoj bolesnici mogu računati na vrhunsku liječničku skrb, ali se istodobno postavlja pitanje pitanje zbog čega HZZO stotine milijuna kuna godišnje osigurava toj privatnoj ustanovi umjesto da taj novac preusmjeri u jačanje kapacitete kardiokirurgije u državnim bolnicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:39