SITUACIJA JOŠ POD KONTROLOM

BITKA ZA BOLNICE: KORONAVIRUS PRODRO DUBOKO U ZDRAVSTVENI SUSTAV U samoizolaciji ukupno 495 zdravstvenih djelatnika

 
KBC Zagreb, KBC Sestre milosrdnice, KBC Osijek i Vili Beroš u krugu
 Ivan Perić / Boris Kovačev / Goran Mehkek / Hanza Media

Koronavirus sve dublje ulazi u zdravstveni sustav. To je činjenica koja zabrinjava, ali kako tvrde iz Stožera i ravnatelji bolnica, situacija je još pod kontrolom.

Sve bolnice su u hladnom pogonu i ne izvode se rutinske operacije niti pregledi te je još dovoljno liječnika i medicinskih sestara da se odupru izazovu koronavirusa. Sestre milosrdnice, KBC Osijek, KBC Zagreb, Biograd, domovi zdravlja, samo su neke od ustanova u kojima je probijena linija obrane osoblja od koronavirusa.

Koliko je situacija ozbiljna, govori podatak o 223 liječnika i medicinskih sestara u izolaciji samo iz KBC-a Sestre milosrdnice, dok ih je više desetaka u KBC-u Osijek i bolnici u Biogradu... Ministar Vili Beroš u srijedu je u HRT-ovoj emisiji Tema dana rekao da je u samoizolaciji ukupno 495 zdravstvenih djelatnika.

Samo u utorak navečer u izolaciju je stavljeno 15 specijalista, 7 specijalizanata i 37 medicinskih sestara, nakon što je potvrđen koronavirus šefu Zavoda za anesteziologiju.

Svi kontakti su istraženi, provodi se testiranje svih pacijenata u intenzivnoj njezi kao i liječnika i sestara koji su kontakti. Do dolaska nalaza, taj Odjel smatramo karantenom - rekao je ravnatelj Vinogradske Mario Zovak. Bude li pozitivnih, oni će biti poslani u Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Dva tima

Inače, KBC Sestre milosrdnice bolnica je koja je određena kao ona koja treba primati hitne pacijente s akutnim srčanim miokardom, odnosno srčanim udarom, moždanim udarom, raznim traumama. Ukratko, hitne pacijente koji su preusmjereni iz KB-a Dubrava i KBC-a Zagreb, kao i iz Koprivnice, koji su gravitirali KB-u Dubrava.

Šef anestezije nije jedini koji je pozitivan na koronavirus u Vinogradskoj. Prije pet dana potvrđen je specijalizantu sa Zavoda za dijalizu tako da su i njegovi kontakti u izolaciji. Dodatno se zakompliciralo i prije nekoliko dana na kirurgiji i u jedinici intenzivnog liječenja. Naime, pacijent koji došao kolima Hitne pomoći s prijelomom i rupturom slezene, koji je zahtijevao hitnu operaciju, zatajio je, odnosno lagao, da nije bio u kontaktu s osobom zaraženom Covidom-19. Nakon operacije ispostavilo se da je i taj pacijent bolestan te je u izolaciju stavljeno 16 pacijenata s intenzivne i šok sobe te 12 liječnika i sestara. Svi dosadašnji uzorci ugroženih bliskim kontaktom su negativni.

Ipak, ravnatelj Zovak smiruje situaciju i kaže da još normalno rade.

- Ovo nije neočekivano. Bez obzira na velik broj liječnika i sestara koji su u izolaciji, naš KBC funkcionira normalno u ovim uvjetima. Imamo funkcionalnu rezervu, na vrijeme smo se pripremili - napominje Zovak i kaže kako su podijelili ljude u dva tima koji rade po 14 dana kako bi imali zdrave liječnike i sestre.

Smjena

Situacija nije dobra niti u KBC-u Osijek, gdje je u utorak na pulmologiju primljena pacijentica kojoj je naknadno utvrđeno da je pozitivna na Covid-19. Zbog toga su u samoizolaciji završili i liječnici i medicinsko osoblje koji su bili u kontaktu. Ravnatelj bolnice doc. dr. sc. Željko Zubčić rekao je da su pacijenti bili pregledani, a tek kasnije se pokazalo da su pozitivni. Zaraženih liječnika nema, ali ih ima u samoizolaciji. Inače, u utorak je s funkcije pomoćnice ravnatelja za kvalitetu KBC-a Osijek smijenjena prof. dr. sc. Jasmina Milas Ahić, a prema anonimnom dopisu koji je došao u redakciju Jutarnjeg lista, a koji je poslan i ministru zdravstva Viliju Berošu, razlog za to je njezino ukazivanje Ravnateljstvu na pritužbe koje je dobila od liječnika u bolnici, a vezano uz organizaciju i protokole rada s pacijentima s koronavirusom.

“Tjednima upozoravamo da nam u hitni prijem istovremeno ulaze pacijenti sumnjivi na Covid-19 zajedno s pacijentima koji imaju druge dijagnoze”, upozorili su liječnici, koji dodaju kako je na to, ali “i ostale propuste apelirala na temelju naših pritužbi prof. Milas Ahić, koja je zbog dopisa ravnatelju smijenjena”. Budući da je situacija u tri dana eskalirala, u Osijek je u srijedu stigao i ministar Vili Beroš.

Trećina ljudi

Problemi su i u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu gdje je zaražen radnik. Odmah je izolirano 75 ljudi, 52 djelatnika i 23 pacijenta ili trećina ukupnog broja zdravstvenih djelatnika u toj ustanovi.

I u Splitu je virus ušao u sustav. Šest djelatnica županijskog Doma zdravlja od utorka je u samoizolaciji zbog pacijenta kod kojega je potvrđena sumnja u koronavirus, a dvije zdravstvene ustanove zbog toga su dezinficirane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:55