UNUTARSTRANAČKI IZBORI

BITKA ZA HDZ Brkić u bolnici zbog upale pluća, Plenković prihvatio sučeljavanje s Kovačem

Pozivam kolegu protukandidata da bude odvažan. Neka predloži vrijeme i mjesto. Ako neće on, ja ću, poručio je Kovač. Gdje i kada će biti sučeljavanje, još ćemo se dogovoriti, na vrijeme ćemo izvijestiti, rekao je Plenković
Milijan Brkić, Andrej Plenković i Miro Kovač
 CROPIX

Aktualni šef HDZ-a Andrej Plenković prihvatio je sučeljavanje sa svojim protukandidatom Mirom Kovačem. Potvrdili su nam to jučer u Plenkovićevu stožeru nakon što ga je Kovač u svojoj objavi na Facebooku pozvao da se tijekom kampanje sučele.

- Danas je prvi dan službene kampanje za izbore u našoj stranci. Vrijeme je za sučeljavanje o sadašnjosti i budućnosti HDZ-a. Pozivam svoga kolegu protukandidata da bude odvažan. Neka predloži vrijeme i mjesto. Ako neće on, ja ću – napisao je Kovač jučer na Facebooku.

U Plenkovićevom stožeru odgovorili su kako je on već i u prijašnjim kampanjama pokazao da mu nije problem ići na debate.

- Plenković je bio u debatama u dvije kampanje za europske izbore 2013. i 2014., među ostalim i s Nevenom Mimicom kao nositelj liste, te za parlamentarne izbore 2016. sa Zoranom Milanovićem u dvije debate, i tako će biti i na ovim izborima – poručili su iz njegova Stožera. Rekli su kako će se o tome gdje će i kada biti sučeljavanje još dogovoriti te da će njihov stožer o tome na vrijeme izvijestiti.

Prvog dana službene kampanje Plenkovićev tim Odvažno za Hrvatsku boravio je u Istarskoj županiji, a s članovima stranke družili su se u Puli i Umagu. Plenković je u Puli komentirao unutarstranačke izbore te je zatražio od Kovača da se ispriča svim članovima stranke jer smatra da ih je uvrijedio time što im je poručio da bi mogli izgubiti posao i da se boje glasati drugačije.

Katastrofalna izjava

- Ne znam je li se Miro Kovač ispričao članovima i članicama HDZ-a jer ih je podcijenio, ponizio i uvrijedio kazavši da se boje i da bi eventualno bili u strahu zbog gubljenja posla ili nečega sličnoga.

To je katastrofalna izjava bilo koga, a pogotovo nekoga tko želi biti na čelu HDZ-a kao najjače stranke u Hrvatskoj i stranke koja ima odgovornost voditi Vladu. Sučeljavanja će biti. O tome gdje će biti i kada će biti, dogovorit ćemo se i razgovarati s raznim predstavnicima medija te će stožeri o tome donositi odluku. Ali bilo bi dobro da se prvo ispriča. To mu ja prijateljski savjetujem - kazao je Plenković.

Novinari su ga pitali i da komentira izjavu Davora Ive Stiera, kandidata za potpredsjednika HDZ-a, koji je podržao Kovača, kako će jedna od prvih mjera, ako pobjede, biti službena odluka da nakon parlamentarnih izbora neće biti koalicije sa SDP-om.

Šuplje priče

- To je potraga za jetijem odjednom grupiranih alternativaca koje nisam čuo u Saboru da su jednom reagirali na napade ljevice na Vladu i politiku HDZ-a. Niti gospodin Stier nije rječit i elokventan kada je riječ o tim temama. A gospodin Kovač još i manje. Volio bih da su tako grlati kada HDZ brani svoje stavove, proračun i zakone. A takvih prigoda je bilo, kazao je Plenković.

- Možda oni ne vide ili dobro ne čuju koga u biti napadaju oporbeni čelnici. Oni napadaju mene kao predsjednika Vlade i HDZ-a, koji brani politiku HDZ-a i Vlade. I to uspješne Vlade. Neka se zamisle. Pretjeruju sa šupljim pričama i ne znam tko bi tu nisku razinu populizma uopće mogao provariti - kazao je. Dodao je da u Istri na unutarstranačkim izborima očekuje pobjedu, sebe kao kandidata i svog tima, a i to, veli, očekuje i u čitavoj državi.

Plenkovićev protukandidat Miro Kovač i njegova Opcija za promjene, jučer su, pak, boravili u Šibenskoj županiji, a susrete s članovima imali su u Šibeniku, Drnišu i Kninu. Ekipa Opcije za promjene tijekom vikenda bila je u posjetu Splitskoj županiji, no s njima na terenu zadnjih dana nije bilo kandidata za potpredsjednika Milijana Brkića. Kako doznajemo, on je ovih dana zbog visoke temperature završio u bolnici, a kako su nam potvrdili u njegovu krugu, dobio je gripu i upalu pluća. Zbog toga narednih dana neće moći sudjelovati u kampanji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2023 21:08