ODGAĐAJU SJEDNICE ODBORA

BITKA ZA HRT Most inzistira na Markoti, ali HDZ bi mogao tražiti poništenje natječaja, navodno bi im za čelnu funkciju odgovarala novinarka s Nove TV

Zgrada HRT-a na Prisavlju
 Dragan Matić / CROPIX

Do srijede morate imati konsenzus oko glavnog ravnatelja HRT-a - navodno je još prije dva tjedna poručio premijer Andrej Plenković predsjedniku Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Jasenu Mesiću, ali do dogovora nije došlo.

Odbor je u međuvremenu saslušao devet potencijalnih glavnih ravnatelja HRT-a, ali HDZ, Most i opozicija još šute o imenu kandidata. Sjednica Odbora nije održana ni prošli tjedan, a vjerojatno neće biti sazvana ni ovoga. Naime, za sada je još nema na dnevnom redu.

- To samo govori da se HDZ i Most ne mogu dogovoriti oko kandidata, zato se oteže sa sazivanjem sjednice Odbora - kaže izvor iz Plenkovićeve stranke.

Izbor glavnog ravnatelja HRT-a tek je jedna od kritičnih točaka u odnosima HDZ-a i Mosta; HDZ, odnosno njegov predsjednik Plenković favorizira Antu Sarjanovića, bivšeg rukovoditelja scenografije, danas privatnog poduzetnika, dok bi Most želio zadržati sadašnjeg v.d. glavnog ravnatelja Blagu Markotu kojemu je za tu dužnost potporu dala i oporba. Podsjetimo, Markota je prije par mjeseci jednoglasno izabran za vršitelja dužnosti, a sada je oko njega nastao problem.

Opozicija je u čudu zašto je Markota u tako kratkom roku, od 10. studenoga prošle godine, kada je izabran za v.d. glavnog ravnatelja, izgubio potporu HDZ-a. A upravo ga je HDZ predložio, podsjeća jedan od članova Odbora.

Konsenzus

“Ne znamo što se dogodilo. Markota je bio njihov kandidat, tražili su od nas konsenzus i mi smo pristali iako Markotu ne bismo sami izabrali, ali nismo ga kao svojedobno Sinišu Kovačića smatrali lošim rješenjem i Markota je jednoglasno imenovan. Sada čekamo, HDZ radi papazjaniju - rekao je naš sugovornik iz redova oporbe.

I među mnogim HDZ-ovcima vlada čuđenje zašto vrh njihove stranke odjednom želi Sarjanovića.

- Nije mi to jasno. Pa mi smo, HDZ, predložili Markotu, zašto bismo ga sada rušili? Ne znamo ni što mu se točno zamjera - kazalo nam je nekoliko HDZ-ovaca.

Doznajemo i da je Most u jednom trenutku bio spreman podržati premijerov prijedlog, odnosno Sarjanovića, ali su zauzvrat, kako se neslužbeno govorilo u saborskim kuloarima, tražili druga dva važna mjesta na HRT-u; navodno su htjeli imati svog čovjeka na čelu Informativnog programa, ali i u Produkciji.

- Mislim da je tu puklo - rekao je naš izvor.

Jednoglasno

HDZ, navodno, za to nije htio ni čuti. Spominjalo se i da je HDZ počeo tražiti druge potencijalne kandidate kad su se suočili s tim da Sarjanović možda ipak neće dobiti prolaz. Pogotovo nakon što su ga članovi Odbora kritizirali da mu je dio programa napisan u ženskom rodu, a on priznao da mu je pomagala supruga. Spekuliralo se i da bi HDZ-u odgovarala Ivana Petrović s Nove TV, koja uopće nije bila među devet prijavljenih kandidata. Otuda i glasine da HDZ rješenje vidi u mogućem poništenju natječaja, a kao pokriće se navodila neregularna prijava jednog kandidata. Ali, to bi teško prošlo - kandidaturu Ivice Zadre Nadzorni odbor proglasio je nevaljalom jer su mu do deset godina uredničkog iskustva nedostajala formalno dva mjeseca, ali je konačnu odluku prepustio Odboru. Odbor je, pak, baš iz straha od moguće tužbe jednoglasno odlučio da će Zadru pozvati na razgovor jer je svima u interesu, kako su govorili, da se stanje na HRT-u što prije stabilizira.

- Poništenje im sigurno neće proći na Odboru, bit će drame - jedino ako odluče to tražiti na plenarnoj sjednici. Mi svi imamo jasan stav, i SDP, i HNS, i Most - podržali bismo Markotu - rekao nam je jučer jedan od članova Odbora.

Bez konsenzusa kojeg zaziva premijer ionako nije moguće izabrati kandidata za glavnog ravnatelja jer je to uvjetovano već sastavom Odbora - od 13 članova samo je četvero HDZ-ovaca (Jasen Mesić, Andro Krstulović, Andrija Mikulić i Irena Petrijevčanin Vuksanović).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:33