UOČI 2. KRUGA

Bitka za Osijek: Veliko sučeljavanje Radića i Mlinarevića pred kamerama Jutarnjeg u srijedu od 15 sati

Nakon 8 godina vladavine Ivana Vrkića u njegov ured uselit će se ili mlada HDZ-ova nada Ivan Radić ili poznati osječki hotelijer i ugostitelj Berislav Mlinarević
Ivan Radić i Berislav Mlinarević
 Vlado Kos/Cropix

U nedjelju 30. svibnja, na Dan državnosti, Osijek će dobiti svoga osmog gradonačelnika od uspostave lokalnih izbora u Hrvatskoj.

Nakon osam godina vladavine Ivana Vrkića u njegov ured u Kuhačevoj 9 uselit će se ili mlada HDZ-ova nada Ivan Radić ili poznati osječki hotelijer i ugostitelj Berislav Mlinarević, nezavisni kandidat uz podršku Domovinskog pokreta i Mosta. Radić je u prvom krugu dobio uvjerljivih 13.655 glasova ili 38,69 posto, dok je Mlinarević finale izborio u neizvjesnoj utrci sa SDP-ovim Goranom Kušecom, dobivši 6930 glasova ili 19,63 posto.

Obojica će u srijedu od 15 sati u sučeljavanju na Jutarnji TV-u, odnosno portalu Jutarnji.hr te Facebook stranici i YouTube kanalu Jutarnjeg lista iznijeti svoje programe, ideje i vizije odgovarajući na pitanja naših novinara.

I dok je kampanja uoči prvog kruga u Osijeku bila prilično mirna i bez potezanja većih afera, uoči drugog kruga Mlinarević je žestoko krenuo s napadima na Radića, odnosno načine financiranja njegove kampanje, "skrivanje" iz državnih i županijskih projekata... Na to mladi HDZ-ovac nije želio konkretno odgovarati, nego je poručio kako će i dalje voditi "pozitivnu i afirmativnu kampanju". No, zato je već uoči drugog kruga osigurao svojoj listi većinu u Gradskom vijeću, u kojem su sami osvojili 14 od 31 mandata, a u ponedjeljak su predstavili podršku Snage Slavonije i Baranje te HNS-a s čijih će ukupno troje vijećnika imati stabilnu većinu. Je li to bio račun bez krčmara, pokazat će se u nedjelju jer Mlinarević vjeruje da može do preokreta i u tome računa na potporu birača lijevog centra (SDP i Možemo!), što je dosta zanimljivo s obzirom na činjenicu da su njegovi partneri stranke desnice, odnosno desnog centra.

Ovi su izbori, osim po činjenici da se aktualni gradonačelnik nije kandidirao, specifični i po tome što se za čelnog čovjeka grada nisu utrkivali ni njegovi zamjenici Boris Piližota i Žana Gamoš koja je odlučila potpuno izaći iz političkog života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:10