STRANAČKI SKUPOVI

BITKA ZA SDP U ZAGREBU, MILANOVIĆ U ZAPRUĐU, KOMADINA U MAKSIMIRU Zlatku Komadini podršku dala i Željka Antunović

 Damjan Tadić/CROPIX

U novozagrebačkoj četvrti Zapruđe organiziran je stranački skup Zorana Milanovića, šefa SDP-a čija je kampanja za osvajanje novog mandata na čelu najjače oporbene stranke u punom zamahu. Mnogi analitičari smatraju da će upravo glasovi zagrebačkih članova stranke (koji su, jasno, najbrojniji ogranak SDP-a) presuditi o tome hoće li iduće četiri godine tu stranku voditi Milanović ili Zlatko Komadina. O tome odluka pada 2. travnja.

Novinari Jutarnjeg jedini su od svih medija došli na skup, ali su mu smjeli nazočiti samo prve dvije minute. Nakon toga organizatori su ih zamolili da napuste dvoranu uz objašnjenje da je riječ o događaju na kojem će se voditi unutarstranačke rasprave.

Inače, dvorana u Zapruđu bila je premala za sve članove SDP-a koji su željeli uživo vidjeti šefa svoje stranke, kojeg su u Novi Zagreb došli podržati i bivši ministri Mirando Mrsić, Orsat Miljenić, Boris Lalovac i Gordan Maras.

U međuvremenu, Zlatko Komadina svoj 'predizborni' skup organizirao je u stranačkim prostorijama u Maksimiru. Između ostalih, podršku mu je dala stranačka veteranka Željka Antunović, a na skupu su ga još podržali Davorko Vidović, Rajko Ostojić i Davor Bernardić.

- Očito je da SDP treba promjenu. Ostali smo bez puno kvalitetnih ljudi koji su isključeni i marginalizirani poput Ive Josipovića i Mirele Holy - rekao je Komadina i nastavio:

- Jesmo li okupljali društvo ili ga dijelili? Kao i HDZ, na izborima smo imali retoriku 'vragova', mi smo njih nazivali 'crnima', a oni nas 'crvenima'. Četiri godine smo bili na vlasti, mogli smo mijenjati i ustav i zakone da bi poboljšali situaciju u državi, a to nismo napravili. Zapravo smo Hrvatsku još više centralizirali. Birači su postali taoci naših loših izlazaka na izbore, hitno trebali demokratizirati i decentralizirati stranku i donijeti novi statut.

Još je spomenuo da će se suzdržati o napada na Milanovića i njegove sljedbenike, ali je na kraju poentirao:

- Ja nikada ne bih potpisao koaliciju s HDZ-om...

Sličnom retorikom se poslužio i Rajko Ostojić:

- Prije godinu i pol dana smo imali 'crvenu' vladu, sabor i Pantovčak, a danas nemamo gotovo ništa. Eto što smo napravili u zadnje četiri godine! Milanović je bio u pravu, HDZ je šupalj, ali problem je da smo mi od njih izgubili...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:53