LOKALNI IZBORI

Bitka za velike gradove: Split, Rijeka i Osijek mijenjaju kandidate, s Bandićem nitko ne želi

Za svibanj 2021. velike stranke već su počele pripremati strategiju i kandidate, a u četiri velika grada dogodit će se promjene
Milan Bandić, Vojko Obersnel, Andro Krstulović Opara i Ivica Vrkić
 Bruno Konjević/Matija Djanješić/Joško Supic/Vlado Kos/Cropix

Prašina nakon parlamentarnih izbora još se nije ni slegla, a već su, čini se, počele pripreme za novu veliku bitku - onu na lokalnim izborima koji će se održati u svibnju sljedeće godine. Najvažnija bitka tada, naravno, vodit će se za grad Zagreb, ali vrlo zanimljivo moglo bi biti i u ostala tri velika grada - Splitu, Rijeci i Osijeku.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nikad nije lošije stajao, što pokazuju i rezultati parlamentarnih izbora. Bandićeva stranka nije uspjela ući u Sabor. Iako Bandića ne treba podcijeniti jer ima dobro uporište u dijelu zagrebačkih kvartova, ovo bi ipak mogao biti kraj njegove vladavine u Zagrebu.

Tko će dati podršku?

Tomislav Tomašević, prvi čovjek političke platforme Možemo!, koja je postigla velik uspjeh na parlamentarnim izborima i sada je, prema posljednjem Crobarometru, treća opcija, već je najavio kandidaturu za Zagreb. Tomašević zasigurno ima najviše šansi za micanje Bandića, no ključno je tko će ga sve podržati u toj utrci. SDP, ako je suditi prema sadašnjim okolnostima i lošim izbornim rezultatima, nema puno šansi za osvajanje Zagreba, a čini se ni pravog kandidata.

SDP-ovci sada imaju prečih problema, a u stranci su podijeljeni oko Zagreba - jedni tvrde da moraju imati svojeg kandidata, no Peđa Grbin, koji je najavio kandidaturu za novog šefa stranke, nedavno je izjavio kako bi podržao Tomaševića kao zajedničkog kandidata za gradonačelnika. U svakom slučaju, bilo bi dobro da se oporba ujedini oko Tomaševića, to više što će svom silinom na Zagreb krenuti Bandićev partner - HDZ. Ohrabreni nikad boljim rezultatom u Zagrebu, u HDZ-u će, kažu naši sugovornici iz te stranke, upregnuti sve snage kako bi konačno osvojili metropolu.

- Ovo nam je velika prilika, do sada nismo imali ozbiljnog kandidata za Zagreb, uvijek se išlo s nekom figom u džepu, a sada će biti drugačije - rekao nam je sugovornik iz HDZ-a. Ime HDZ-ova kandidata još nije poznato, a u javnosti se za sada najviše spekulira s imenom ministra zdravstva Vilija Beroša.

Kandidata za Zagreb imat će i Most, koji ponovno bilježi rast popularnosti. Imena se još ne spominju, no u Mostu su optimistični nakon parlamentarnih izbora - u svim zagrebačkim jedinicama ostvarili su više od 10 posto, a uspjehu su pridonijela nova imena poput Marije Selak Raspudić, Nine Raspudića te Marina Miletića, na koje se svakako računa i za lokalne izbore.

Most će, naime, imati kandidate i u ostala tri velika grada - Splitu, Rijeci i Osijeku. Iz Domovinskog pokreta već su bili najavili da će imati kandidate za sve gradove, a spekulira se da bi u utrku za Zagreb iz njihovih redova mogao ući bivši ministar Zlatko Hasanbegović.

Mali broj glasova

HDZ nakon dugo vremena ima veliku šansu i u Osijeku. Na ovim su izborima u IV. izbornoj jedinici, HDZ-ovci osvojili čak osam mandata, a u korist im idu još neke stvari. Naime, Ivica Vrkić sigurno se neće kandidirati za još jedan mandat, a to znači da će u lipnju 2021. netko drugi zauzeti funkciju prvog čovjeka u Osijeku. Da je Vrkićeva karijera na zalasku, pokazali su netom održani izbori, na kojima HNS-ova lista nije prešla prag u IV. izbornoj jedinici, a on je osvojio mizernih 3,1 posto preferencijalnih glasova.

U vezi s HNS-om jedno je sigurno - bivši predsjednik i ministar Ivan Vrdoljak ne želi se kandidirati. U SDP-u će o kandidatima za lokalne izbore raspravljati tek nakon biranja novog vodstva stranke, međutim, nekoliko izvora nam je potvrdilo da trenutno najbolje kotira sadašnji dogradonačelnik Boris Piližota, nekadašnji direktor u osiguravajućem društvu Generali, kao i Erste & Steirmärkische Banku.

Piližota je ovih dana izbio u prvi plan, ali zbog nogometa, jer je javno optužio Davora Šukera da kao šef nogometne organizacije pokušava spriječiti NK Osijek u borbi za ulazak u Champions League. Možda je u pitanju populizam, ali Piližota je ambiciozan, kažu u SDP-u.

Jedinstvena prilika

Kandidata za Osijek imat će i Domovinski pokret Miroslava Škore, no imena se za sada ne spominju. Neki ne isključuju da bi to mogao biti bivši HDSSB-ovac Krešimir Bubalo, no to je sve još pod upitnikom. Spekulira se da bi u tu utrku mogao ući i bivši župan Vladimir Šišljagić, iako mu se ne daju velike šanse. U HDZ-u su, pak, prilično optimistični kad je riječ o situaciji u Osijeku. Kažu da se radi o situaciji nalik onoj u Zagrebu, samo što imaju veće šanse za osvajanje gradonačelničkog mjesta.

- Ovo je jedinstvena prilika za Osijek. Prije se uvijek išlo s nekim kombinacijama, a sada će se ići s ozbiljnim kandidatom koji ima šanse za pobjedu - rekao je sugovornik iz HDZ-a i dodao kako se o imenima još nije razgovaralo. Ističe da Vrkić ne ide na izbore te da ovaj put svi startaju s istih polaznih pozicija. Smatraju da Škorina ekipa nema velike šanse za osvajanje Osijeka te da će, zapravo, najveću bitku tamo voditi sa SDP-om.

Neizvjesno će biti i u Splitu. U HDZ-u se za sada ne govori tko će biti kandidat za taj grad, no upućeni iz stranke ističu da to zasigurno više neće biti Andro Krstulović Opara jer u vrhu stranke njime nisu zadovoljni. Ni u SDP-u se ne spominje konkretno ime, navodno se traži jaki kandidat koji može privući birače od centra do ljevice. U gradskim kuloarima nagađa se da će u utrku ponovno i Željko Kerum, a Domovinski bi pokret mogao zaigrati s Robertom Pauletićem.

Dobar izborni rezultat

Vojko Obersnel je gradonačelnik Rijeke još od 2000. i ovo mu je već šesti mandat, ali i posljednji. SDP od 1990. vlada Rijekom, no posljednjih godina uz vidljiv pad popularnosti i idući lokalni izbori bit će jako važni jer je ovaj grad glavno uporište SDP-a. Međutim, SDP je dobio i konkurenciju na ljevici jer je Radnička fronta kao dio koalicije Možemo! ostvarila dobar izborni rezultat, a Katarina Peović je osvojila saborski mandat.

Na prošlim lokalnim izborima HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Rijeke bio je Kristjan Staničić, koji nije uspio ući u drugi krug. Tada je ponovno pobijedio Obersnel.

Ako se nešto drastično ne promjeni, idući SDP-ov gradonačelnički kandidat bit će Marko Filipović, koji je Obersnelov zamjenik od 2013.

- On je dobar čovjek, ali bez karizme, i veliko je pitanje može li postati gradonačelnik. Potpuno je nevidljiv - komentirao je ovih dana član Predsjedništva SDP-a.

Problem bi im mogla biti i eventualna kandidatura Katarine Peović iz Radničke fronte, koja bi u Saboru mogla izgraditi još veću političku prepoznatljivost i uzeti podosta lijevih glasova.

Lokalni izbori održat će se 16. svibnja 2021. godine

Redovni izbori za članove predstavničkih tijela jedinica te izbori za općinskog načelnika, gradonačelnika i župana i njihove zamjenike održavaju se istodobno, treće nedjelje u svibnju, svake četvrte godine - što znači da se trebaju održati 16. svibnja 2021.

Lokalni izbori dosad su se održali sedam puta, prvi put ratne 1993. godine.

Koliko su aktualni šefovi gradova dobili glasova na parlamentarnim izborima

II. izborna jedinica: Milan Bandić
(1789 preferencijalnih glasova)

IV. izborna jedinica: Ivica Vrkić
(201 preferencijalni glas)

VIII. izborna jedinica: Vojko Obersnel
(4877 preferencijalnih glasova)

X. izborna jedinica: Andro Krstulović Opara
(907 preferencijalnih glasova)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:22