BURA U STRANCI

BITKA ZA VLAST U SDP-u Milanovićevi protivnici za odgodu izbora, optužili njegove pristalice za kršenje Statuta

Zagreb, 170312.Iblerov trg 9.16. sjednica Glavnog odbora SDP-a, na kojoj se, izmedju ostalog bira i novi predsjednik stranke.Na slici: Zoran Milanovic i Zlatko Komadina.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX / BORIS KOVACEV

ZAGREB - Ako je suditi prema događajima na večerašnjoj sjednici Predsjedništva SDP-a, idući tjedni proteći će u sukobima grupacija koje podržavaju Zlatka Komadinu odnosno Zorana Milanovića. Iako je sastanak bio relativno kratak, Komadinini saveznici optužili su Milanovićeve za kršenje Statuta SDP-a u organizaciji unutarstranačkih izbora i predstojeće konvencije.

U takvoj situaciji većina članova Predsjedništva ipak je odlučila predložiti Glavnom odboru da se izbori za šefa stranke održe 12. i 19. ožujka, a konvencija 2. travnja. Tome su se usprotivili Rajko Ostojić i Davor Bernardić koji su predlagali da se izbori pomaknu na 2. i 9. travnja, a Konvencija na 16. travnja.

Očito je da Milanović želi što brže može pokušati riješiti pitanje tko će ubuduće voditi stranku, dok Komadini treba još vremena da pokuša pridobiti većinu članstva. Ostojić i Bernardić su tvrdili kako se ovom odlukom prekršio Statut SDP-a koji u točki 4 navodi da će se 'Izbori za predsjednika SDP-a održati 14 dana prije Izborne konvencije (prvi krug), odnosno 7 dana prije Izborne konvencije drugi krug).'

Ali podržao ih je Josip Leko koji je rekao da je važnije sačuvati demokraciju nego žuriti. Potom je i Arsen Bauk kazao da se ovime krši Statut SDP-a, makar članovi Glavnog odbora mogu tako odlučiti. Odgovorio je Mihael Zmajlović izjavivši da SDP nije upravna organizacija već politička stranka koja donosi političke odluke te da su vrijednosti i demokratski standardi i ponašanje kandidata važni, a da je statut dokument koji se može mijenjati i koji treba mijenjati u širokoj raspravi među članovima kako bi to omogućio.

Subotnja sjednica na Iblerovom trgu mogla bi biti zanimljiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 13:57