EPIDEMIOLOGINJA HZJZ-A

‘Bitno da je da nemamo eksponencijalni rast, da nam se brojke preko noći ne udvostruče‘

Mayer je kazala da su najveći problem broj hospitalizacija i broj bolesnika koji završi na respiratoru
 Marko Todorov/Cropix

Epidemiologinja HZJZ-a Dijana Mayer kazala je u HRT-ovoj emisiji "Studio 4" komentirajući situaciju s koronavirusom da je važno smanjiti broj hospitalizacija i da veliki broj ljudi ne uđe naglo u bolnice.

U optimističnoj varijanti Hrvatska bi do kraja lipnja trebala dobiti 2,5 milijuna doza cjepiva, no što se tiče nabave cjepiva preko EU-a i dalje teškoće. Američko cjepivo ipak neće tako brzo na naš kontinent, a sve je manje povjerenja u britansku AstraZenecu.

- Iz dana u dan pratimo situaciju, apeliramo na građane da se pridržavaju epidemioloških mjera. Ponavljanja nikad dosta s obzirom da su brojke iz dana u dan sve veće - kazala je Mayer.

Odgovarajući na pitanje jesmo li na vrhuncu 3. vala, Mayer je kazala da je bitno da nemamo eksponencijalni rast. Istaknula je da su najveći problem broj hospitalizacija i broj bolesnika koji završi na respiratoru.

- S obzirom na praznike i okupljanja, brojke raste. Zove li se to vrhunac 3. vala, početak 3. vala, bitno da je situacija pod kontrolom i da nemamo eksponencijalni rast, da nam se brojke preko noći ne poduplaju. Kako nam raste broj novooboljelih, oni pune zdravstveni sustav. Što je veći broj hospitaliziranih, nažalost jedan dio završio na respiratoru i završi letalno - kazala je Mayer.

Nakon 10. veljače, danas se ponovno sastaje Znanstveni savjet stručnjaka na temu epidemioloških mjera u Hrvatskoj i borba protiv COVID-a.

- Znanstveni sastanak će sigurno biti važan i zaključci će utjecati na daljnje provođenje cijepljenja, možda ćemo nešto ograničiti na dobne skupine, vidjet ćemo. Svi čekamo zaključke i preporuke sa sastanka - kazala je.

Spominje se kako neće biti zatvaranja terasa, ali moguća je zabrana krizmi i sličnih velikih okupljanja.

- Od početka epidemije ponavljamo da su okupljanja ključ širenja zaraze. Ako nosite maske, ako se pridržavate distance, virus se ne može širiti. To je dokazano. Mi apeliramo uvijek nemojte se okupljati - kazala je Mayer u HRT-ovoj emisiji "Studio 4".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:14