POTEZ TEHNIČKOG MINISTRA

Bivša direktorica AKD-a: Zašto Orepić sad govori o opozivu koji se dogodio prije mjesec dana?

Sada bivša direktorica nije mogla vjerovati kada je čula ministrove riječi, tim više što je opozvana još 27. lipnja na sjednici skupštine, a smjena, tvrdi, nije imala veze s njenim rezultatima
 Damir Krajac / HANZA MEDIA

ZAGREB - Bivša direktorica Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD) Anita Perković Škalic kazala je u petak da joj nije jasno zbog čega je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić tek danas progovorio o njenom opozivu koji se dogodio prije gotovo mjesec dana.

"Nije mi jasno zašto je ministar izašao sada i povlači me po blatu bez ikakve veze", izjavila je Perković Škalic Hini, nakon što je ministar Orepić u petak izvijestio da je zbog "štetnog aneksa ugovora o radu" i nedopustivih postupaka "onih kojima je povjereno upravljanje javnim dobrom" opozvao glavnu direktoricu AKD-a i cjelokupni Nadzorni odbor.

Dodala je i da nije mogla vjerovati kada je čula ministrove riječi, tim više što je opozvana još 27. lipnja na sjednici skupštine, a smjena, tvrdi, nije imala veze s njenim rezultatima.

Pojasnila je i da je nakon toga potpisala novi ugovor o radu od 5. srpnja i to na radno mjesto koordinatora za strategiju u AKD-u.

'Opoziv unatoč rastu prihoda'

"Ja sam u AKD-u 15 godina i na mjesto direktora sam došla 1. svibnja 2014. kada je moja prethodnica otišla u mirovinu. Prve godine imali smo dobit od 32 milijuna kuna, a potom 45 milijuna bruto koje sam morala umanjiti za pad vrijednosti AKD zaštite kao društva kćeri pa smo imali dobit od 37 milijuna", kazala je Perković Škalic.

Dodala je i da nije dobila nikakvu otpremninu niti druge pogodnosti, dok je o aneksu ugovora o radu, kojega je ministar nazvao spornim, kazala da joj je omogućavao jedino povratak na poziciju s koje je postala direktorica.

Najavila je da će sve detaljno objasniti u priopćenju koje će uputiti medijima.

Orepić je na konferenciji za novinare odbacio tvrdnje da se na smjenu direktorice AKD-a odlučio zbog predstojećih parlamentarnih izbora, dodajući da je nova uprava na čelu s Adelom Bišćan imenovana privremeno do formiranja nove vlade.

"Sada su sazreli uvjeti da napravimo postupanje u skladu sa zakonom", kazao je Orepić. Dodao je da je trebalo vremena da se utvrdi o čemu je riječ te da to nema veze s političkim djelovanjem.

No, na niz sličnih pitanja Orepić nije želio dalje odgovarati te je otišao s konferencije za novinare.

Pritom ni jednom nije spomenuo ime opozvane direktorice kao ni predsjednika Nadzornog odbora AKD-a, dodajući tek da je riječ o visokom dužnosniku Ravnateljstva policije, ali je prozvao odvjetnika Vladimira Terešaka koji je također iznenađen zbog čega je ministar tek sada izašao s tim podacima.

Orepić je rekao da je AKD Terešakovom odvjetničkom društvu izradu aneksa ugovora bivšoj direktorici platio više od 15.700 kuna te da je istom odvjetničkom društvu u 2015. AKD-a uplatio 788.000 kuna, a u ovoj godini 97.000 kuna, dok mu je fakturirano još preko 100.000 kuna.

Terešak: Sve sam radio po nalogu pravne službe

"Sve sam radio po nalogu pravne službe i fakturirao u skladu s odvjetničkim tarifama", kazao je Terešak Hini, dodajući da je njegovo odvjetničko društvo samo jedno u nizu društava koje je zastupalo AKD.

"Ja sam radio za njih svega šest mjeseci. Dovela me šefica pravne službe Željka Kovačić jer su trebali specijalističke usluge. Što se tiče velikog iznosa naplate duga od Republike Makedonije taj dug potječe iz 2013. Više odvjetnika zajedno s pravnom službom AKD-a pokušali su bezuspješno to potraživanje naplatiti u čemu nisu uspjeli. Onda je taj posao povjeren našem odvjetničkom društvu i prijetila je zastara potraživanja u ožujku 2016. a mi smo taj dug naplatili u cijelosti", dodao je Terešak.

Kazao je i da je unatoč odvjetničkoj tarifi koja dozvoljava i proviziju od 30 posto vrijednosti naplaćenog duga njegova tvrtka naplatila svega pet posto, dok im je nakon isplate kolega iz Makedonije ostalo oko tri posto.

"Zašto proziva baš mene zaključite sami. Ja se u to neću upuštati niti ću se s njim obračunavati i spuštati na njegov nivo. Zanimljivo je da je za sve znao još u siječnju", zaključio je Terešak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. kolovoz 2022 06:29