ŽELI POVRATAK NA POSAO

BIVŠA NOVINARKA TV KALENDARA TUŽI HRT 'Materijale za dokumentarac o Gotovini posudila sam iz redakcije'

Nada Prkačin otkaz je dobila zbog neovlaštenog korištenja arhiva i neprimjerenih izjava o kolegama i kući na YouTubeu
 Luka Gerlanc/CROPIX

Nada Prkačin, bivša novinarka HTV-ova TV kalendara, traži od bivšeg poslodavca, HRT-a, da je vrati na posao i isplati sve neisplaćene plaće od dana otkaza do presude za koju očekuje za će biti u njezinu korist.

Tužbu je podnijela Općinskom radnom sudu u Zagrebu 21. veljače 2014., mjesec i pol nakon prekida radnog odnosa do kojeg je došlo zbog, kako se u HRT-ovu obrazloženju navodi, neovlaštenog korištenja arhiva i izjava objavljenih na YouTubeu u kojima neprimjereno govori o kolegama i medijskoj kući u kojoj je bila zaposlena.

U radnom odnosu na HRT-u Prkačin je bila od travnja 2006. na radnom mjestu novinar izvjestitelj u Odjelu dokumentarne produkcije. Ugovor o radu prekršila je, smatra poslodavac, time što je neovlašteno koristila arhivske snimke i pomoću njih napravila dva dokumentarna filma o generalu Anti Gotovini, “Lov na Gotovinu” i “Časni sude, nisam kriv”.

Osim toga, na internetskom kanalu YouTubeu je 14. svibnja 2013. objavljen videouradak u kojem govori o svojim kolegama i izjavljuje da program HTV-a “nije profesionalan”. Ravnatelj HRT-a Goran Radman potpisao joj je otkaz ugovora o radu.

Nada Prkačin u tužbi tvrdi da uopće nije ulazila u arhiv, a da je sve materijale posuđivala iz redakcije.

- Pisanim sam putem tražila odobrenje da radim filmove, a dobila sam i odobrenje za prikazivanje Lova na Gotovinu izvan kuće. Napominjem da tim prikazivanjima nisam ostvarila nikakvu financijaku korist - tvrdi novinarka.

Na posljednjem ročištu zaključeno je da do sljedećeg ročišta mora precizirati odštetni zahtjev, odnosno zbrojiti sve bruto plaće koje potražuje od Hrvatske radiotelevizije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 19:10