SUDSKI SPOR

Bivša ravnateljica Daruvarskih toplica izgubila tužbu: Smjena je bila zakonita, mora platiti 2500 kn

Sud smatra da je odluka Upravnog vijeća Daruvarskih toplica o njezinom razrješenju s mjesta ravnateljice bila zakonita
Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i Mira Zakora
 Bjelovarsko-bilogorska županija

Bivša ravnateljica Daruvarskih toplica Mira Zakora izgubila je u ponedjeljak spor protiv svog bivšeg poslodavca kojeg je tužila za nezakonito razrješenje s dužnosti, piše Moj Portal.

Podsjetimo, nakon što je lani u medijima osvanula vijest kako se za vrijeme lockdowna u Daruvarskim toplicama najnormalnije sjedilo za šankom i pilo dok su svi kafići u Hrvatskoj bili zatvoreni, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs u ime osnivača Daruvarskih toplica nakon saznanja o kršenju odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije vezanih uz sprječavanje širenja zaraze koronavirusom zatražio je od Upravnog vijeća Daruvarskih toplica razrješenje ravnateljice Mire Zakore. Razrješenje je zatraženo zbog rada ugostiteljskog objeka koji se nalazi unutar Daruvarskih toplica, a koji je u međuvremenu zatvoren.

Nije bilo štete

Nakon razrješenja ravnateljice Daruvarskih toplica za v.d. ravnateljicu imenovana je njezina zamjenica dr. Stojanka Lukačin.

U prvostupanjskoj presudi Općinskog suda u Bjelovaru, Stalne službe u Daruvaru, piše kako je Mira Zakora 24. travnja prošle godine podnijela tužbu protiv Daruvarskih toplica jer smatra da nisu postojali razlozi za njezino razrješenje. Tvrdi kako nije točno da se nije pridržavala Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, kao i Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije. Isto tako tvrdi kako nije nesavjesno obavljala svoje dužnosti da bi zbog toga za Daruvarske toplice nastala nekakva šteta ili smetnje u poslovanju. Zakora je u tužbi tvrdila da su mjere socijalnog distanciranja bile naređene, provedene i nadzirane, a provedba istih bila je povjerena neposrednim rukovoditeljima koju su bili članovi Kriznog stožera Daruvarskih toplica.

Nije spriječila okupljanje

Daruvarske toplice su pak u odgovoru na njezinu tužbu navele da je Mira Zakora kao ravnateljica bila odgovorna za organizaciju i vođenje rada, te poslovanje Ustanove i bila je dužna poduzeti sve pravne radnje u ime i za račun ustanove, te je bila odgovorna za zakonitost rada Ustanove. Tvrde da nije spriječila okupljanje većeg broja ljudi u zatvorenom prostoru, niti je obustavila rad šanka (kafića) koji djeluje u sastavu hotela. Kafić koji se nalazi unutar hotela, nastavio je raditi nakon 19. ožujka 2020. godine u istom, čak većem opsegu u odnosu na ranije. Piće se posluživalo korisnicima neovisno o usluživanju obroka hrane, osobe su se zadržavale u zajedničkom prostoru hotela ne držeći propisanu distancu od dva metra u zatvorenom prostoru.

Budući da se nije provodila protuepidemijska stroga mjera socijalnog distanciranja i nije obustavljena ugostiteljska djelatnost posluživanja pića (kafića), Daruvarske toplice tvrde kako su zbog toga mogle nastati veće smetnje u obavljanju djelatnosti u kojoj se nalaze ranjive skupine ljudi, odnosno pacijenti različite, uglavnom starije životne dobi, kao i veći broj zaposlenika, medicinskog i nemedicinskog osoblja.

Sud smatra da je odluka Upravnog vijeća Daruvarskih toplica o njezinom razrješenju s mjesta ravnateljice bila zakonita, odbio je njezin tužbeni kao neosnovan i odredio da mora platiti troškove parničnog postupka u iznosu od 2500 kuna, piše Moj Portal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2022 21:37