RAMLJAK vs ANTIČIĆ

BIVŠA ŠEFICA RUĐERA 'Aktualni me ravnatelj želi diskreditirati i opravdati moju smjenu'

 Boris Kovacev, Ranko Šuvar / CROPIX; ,

ZAGREB - Institut Ruđera Boškovića (IRB) ne želi javno raspravljati o navodnome sadržaju službenoga dopisa ravnatelja IRB-a Tome Antičića Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) te ističe da su informacije koje su o tome objavljene u medijima nanijele neposrednu štetu ugledu Instituta i svih uključenih strana.

Taj vodeći hrvatski znanstveni institut službeno je danas reagirao na informacije koje su u protekla dva dana objavljene u medijima u vezi službenoga dopisa ravnatelja IRB-a DORH-u. U reakciji se ističe da je IRB postupio sukladno zakonskim obvezama i da je cijeli postupak sada u rukama nadležnih državnih tijela.

U medijima je, među ostalim, objavljeno da je ravnatelj IRB u pismu DORH-u naveo kako su "osim nepravilnosti vezanih uz tvrtku Ruđer Medikol Ciklotron, kod bivše ravnateljice IRB-a Danice Ramljak utvrđene i navodne nepravilnosti u obračunu i visini njezine plaće, kao i nepravilnosti vezane uz reprezentaciju, odnosno 'peglanje' službene kartice na skupe ručkove i pića".

"IRB je stožerna znanstvena institucija od posebne važnosti za Republiku Hrvatsku i većinom se financira iz državnoga proračuna novcem hrvatskih građana", stoji u reakciji toga instituta u kojoj se i ističe da je zakonska, moralna i etička dužnost ravnatelja i upravljačkih tijela IRB-a upozoriti na i prijaviti nepravilnosti u poslovanju, ako se utvrdi da je došlo do nepravilnosti.

ŠEF RUĐERA PRIJAVIO DORH-U BIVŠU RAVNATELJICU ‘Ilegalno si je isplatila pola milijuna kuna’

Podsjeća se da je u srpnju prošle godine, na temelju odluke ministra financija, na IRB-u izvršen dodatni proračunski nadzor za razdoblje od siječnja 2009. do ožujka 2012. godine koji je proveo viši inspektor Sektora za proračunski nadzor i nadzor koncesija Uprave za financijsko upravljanje, unutarnju reviziju i nadzor Ministarstva financija.

Zapisnikom su, dodaje se, utvrđene određene nepravilnosti pa je, u skladu sa Zakonom o ustanovama po kojemu je ravnatelj odgovoran za zakonitost rada ustanove, ravnatelj bio dužan izvjestiti nadležne državne institucije o utvrđenim nepravilnostima.

U reakciji se naglašava da nije na ravnatelju IRB-a ni na njegovim zaposlenicima da propituju i dovode u sumnju službeni nalaz državnih institucija, niti da osuđuju bilo koga prije dovršenja postupka, a za sve utvrđene protuzakonitosti, IRB očekuje da će nadležne državne institucije sankcionirati na adekvatan način.

Kako se navodi, IRB pozdravlja i podržava sve istrage koje se provode i nastavit će s dobrom praksom i suradnjom kako bi se razotkrile bilo kakvih nepravilnosti.

Ramljak: Spremna sam se o svemu očitovati DORH-u

S reakcijom se u srijedu javila i bivša ravnateljica IRB-a Danica Ramljak. Ona ističe da su tvrdnje koje su protiv nje objavljene u medijima neutemeljene i lažne te da je spremna o svemu očitovati se Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) i nadležnim organima.

Objavljene navode Ramljak je nazvala objedama. U očitovanju na molbu Hine e-mailom ističe kako je njezina "savjest čista" te poziva "kolegu Antičića na sučeljavanje na javnoj televiziji" gdje će, navodi, predstaviti nalaze svih državnih revizija i inspekcija u IRB-u prije njezina mandata, tijekom i nakon mandata. Dodaje kako očekuje da će Antičić prihvatiti njezin poziv i da se "ne skriva iza DORH-a koji ni nakon četiri godine od njezine prijave iz 2009. nije još, iz razumljivih razloga opterećenosti, uspio do kraja procesuirati sve nepravilnosti na IRB-u".

Podsjeća da protiv IRB-a vodi sudski radni spor jer je, tvrdi, "u travnju 2012. nezakonito smijenjena s mjesta ravnatelja IRB-a ". Navodi da je jutros u Zagrebu održano prvo "ozbiljno ročište" u tome radnom sporu. Informacije o navodnoj kaznenoj prijavi protiv nje, objavljene jučer u medijima, smatra pritiskom na sebe i pravosudne organe u radnome sporu, te da je "ravnatelj Antičić odabrao ovaj trenutak da bi ju diskreditirao i opravdao njezinu neutemeljenu smjenu".

Na kraju očitovanja postavlja i nekoliko pitanja ravnatelju IRB-a, među kojima je i "zašto nije zatražio da IRB-u odgovaraju svi oni djelatnici s liste Porezne uprave zbog kojih Institut duguje 7,5 milijuna kuna za 2008. godinu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:26