JUTARNJI DOZNAJE

BIVŠA SISAČKA ŽUPANICA SPREMA SE ZA KARIJERNI ZAOKRET Lovrić-Merzel uskoro postaje prodavateljica osiguranja?

Merzel se jučer nije javila, a muž nam je rekao: Drago mi je ako je do poslovnog dogovora došlo, no ja ne znam ništa
 Boris Kovačev / EPH

Marina Lovrić-Merzel, bivša županica Sisačko-moslavačke županije, uskoro bi mogla postati zaposlenica Jadranskog osiguranja. Kako doznajemo iz izvora bliskih toj osiguravateljskoj kući, Marina Lovrić-Merzel trebala bi preuzeti posao već početkom godine. U pokušaju da provjerimo te neslužbene informacije, jučer smo s bivšom sisačkom županicom kontaktirali telefonski, a na njezin se mobitel javio suprug Mladen Merzel.

- Marina je izašla i kasnije će vam se javiti. Drago mi je ako je došlo do poslovnog dogovora o kojem govorite, ali ja o tome ne znam ništa. To ćete morati pitati nju. Nadam se da u tome ne vidite ništa loše - rekao je Merzel.

Stručna sprema

Nakon što smo mu objasnili da nam nije namjera dovoditi u vezu sudske postupke i njezino novo zaposlenje, Merzel je rekao da mu nisu poznati detalji novog zaposlenja njegove supruge.

- Njoj je sada istekao saborski mandat nakon kojeg ima pravo na šest mjeseci plus šest nadoknade bude li nezaposlena. Ako se zaposli, ostat će bez te naknade. Pitate me koja je njezina stručna sprema za ovaj posao? Pa ne znam postoji li fakultet za višeg osiguravatelja? Ona je završila Fakultet prometnih znanosti, ali više će vam o tome reći ona kad se vrati - dodao je Mladen Merzel.

Pitanja o Jadranskom

No, unatoč dogovoru i poslanim porukama, Marina Lovrić-Merzel nam se do zaključenja ovog izdanja nije javila.

Namjera nam je bila pitati je i o vezama s Jadranskim osiguranjem, čiju je veliku poslovnu zgradu od oko 5000 četvornih metara otvorila u rujnu 2010. godine u Sisku dok je obnašala funkciju županice. No, kako smo doznali, većinu posla oko otvaranja te podružnice osiguranja odradio je njezin prethodnik, pokojni Đuro Brodarac, koji je tamo zaposlio i dio članova svoje obitelji.

Optužena za milijunske pronevjere: Merzel se sudi za 7 kaznenih djela

Željko Žužić (foto: Damjan Tadić / EPH)

Inače, Marina Lovrić-Merzel uhićena je 1. travnja 2014. kao sisačko-moslavačka županica i članica Predsjedništva SDP-a i ostala je u istražnom zatvoru pet mjeseci. U rujnu je puštena na slobodu nakon čega je zatražila aktiviranje saborskog mandata. Prisegu je položila 1. listopada, a Sabor joj je odmah ukinuo zastupnički imunitet da bi se mogli nastaviti sudski postupci za sedam kaznenih djela koja se vode za višemilijunske pronevjere. Potkraj prošle godine sudac zagrebačkoga Županijskog suda Ivan Turudić odbio je prihvatiti sporazum tajkuna Željka Žužića s USKOK-om na uvjetnu kaznu zbog podmićivanja bivše županice M. Lovrić-Merzel jer ju je smatrao preblagom, a njezini su odvjetnici zatražili Turudićevo izuzeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 02:05