NAKON 13 GODINA

Bivšeg šefa Narodnih novina terete da je platio fiktivne radove, on porekao inkriminacije

Osječko Županijsko državno odvjetništvo podignulo je konačno optužnicu protiv građevinara Stjepana Krbota i Milivoja Fučkara
 Admir Buljubasic/CROPIX

Nigdje nije napisana niti jedna rečenica koja bi opisivala radove na sanaciji konstrukcije... Ovakva vrsta radova zahtijeva prethodne geomehaničke informacije, analitičke dokaze o mehaničkoj otpornosti te ishođenje nove građevinske dozvole... Takvi radovi iziskuju detaljna prethodna ispitivanja, izradu projektne dokumentacije te pažljivu i složenu izvedbu... U građevinskom dnevniku u koji se upisuju dnevne aktivnosti gradilišta nema ni spomena o navedenim radovima... Stoga je mišljenje vještaka da ovi radovi nisu izvedeni - zaključak je ovo građevinskoga vještaka koji je po nalogu Državnoga odvjetništva vještačio dokumentaciju radova adaptacije u poslovnicama Narodnih novina u Varaždinu i Požegi, 2006. i 2008. godine, a koje je državna tvrtka platila građevinaru Stjepanu Krbotu ukupno 1,28 milijuna kuna.

Osječko Županijsko državno odvjetništvo, kojemu je predmet bio dodijeljen, sad je pak, skoro 13 godina od izvođenja navedenih radova, podignulo optužnicu i protiv Krbota, ali i protiv tadašnjega direktora Narodnih novina, Milivoja Fučkara (73), kojemu se na teret stavlja da je Krbotu odobrio isplatu za nepostojeće radove. Fučkar, koji je bio čelnik Narodnih novina u mandatima Ive Sanadera i Jadranke Kosor, ostao je upamćen i po svojemu svjedočenju u postupku za Fimi-Mediju, kad se nije mogao sjetiti gdje je radio od 2003. do 2009. godine.

Obnove poslovnica

Naime, tijekom trajanja istrage za aferu Fimi-Medija, USKOK je među ostalim istraživao i poslove koje je ta marketinška agencija pokojne Nevenke Jurak imala s Narodnim novinama, a premda je otkriven niz dubioza, kazneni postupak zbog toga kraka Fimi-Medije nikad nije pokrenut, već je Fučkar samo saslušavan kao svjedok u postupku protiv Sanadera i HDZ-a. Međutim sad, desetljeće kasnije, našao se na optužnici državnoga odvjetništva zbog poslova o kojima se dosad uopće nije ništa znalo, niti je bilo poznato da se uopće vodi ikakva istraga.

Najzanimljivije je da su ovaj postupak, zbog optužbi za plaćanje fiktivnih radova, inicirale same Narodne novine, koje su u vrijeme mandata Davora Čovića, 2016., državnome odvjetništvu podnijele kaznenu prijavu i protiv svojega bivšega direktora Fučkara, ali i njegova zamjenika Petra Piskača i to za plaćanje fiktivnih radova prilikom obnove poslovnica u Rijeci, Karlovcu i Slavonskom Brodu.

Međutim, nakon provedenih izvida Državno odvjetništvo je prijavu protiv Piskača odbacilo na našavši dokaze za njegovu krivnju. No protiv Fučkara je sad podignulo optužnicu, a osim njega optužen je i Krbot kojega kao vlasnika tvrtke "Graindor-inženjering" tereti da je poticao Piskača da mu plati nepostojeće radove. Optužnicom je obuhvaćen i Božo Tomašković, koji je u inkriminirano vrijeme bio voditelj Odjela građenja u Narodnim novinama te nadzornici radova u Požegi odnosno Varaždinu, Davorin Lovrenčević i Milica Ivanković Svirčev, za koje tužiteljstvo tvrdi da su neistinito ovjeravali dokumente da su sporni radovi bili izvršeni.

Prema projektu

Svi okrivljenici su na ispitivanju tijekom istrage porekli inkriminacije. Fučkar je rekao kako on kao predsjednik Uprave nije fizički mogao kontrolirati tijek radova, već je potpisivao ono što mu je prezentirano od strane nadležnih službi tvrtke. Identično je pak iskazao i Krbot koji je rekao kako se on kao vlasnik tvrtke bavio ugovaranjem poslova dok su se tehničkim dijelom posla bavili nadzorni inženjer te šef gradilišta, izvjesni gospodin Franjo.

Tomašković je pak bio vrlo iscrpan u obrani te je odgovarao na sva pitanje tužitelja. Rekao je kako su svi radovi izvedeni prema projektu, no da se ponekad neki radovi ne izvedu, ali se zato dodaju drugi radovi. Pojasnio je kako je u slučaju Varaždina poslovnica bila u zgradi koja je zaštićena kao spomenik, pa se moralo dodatno paziti.

"Ako se nešto mijenjalo, onda je to bilo evidentirano u građevinskoj knjizi", rekao je Tomašković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:04