USKOK OTVORIO ISTRAGU

Bivšem HDZ-ovom gradonačelniku i nekoć uglednom sucu određen jednomjesečni istražni zatvor!

Sudac Dragičević je lažno izvijestio članove sudskog vijeća zašto je sudac evidencije odbio evidentirati njihovu odluku za Puljašića

Predrag Dragičević i Darko Puljašić

 Vlado Kos/CROPIX

Predrag Dragičević, sudac Županijskog suda u Slavonskom Brodu, i Darko Puljašić, bivši gradonačelnik Požege i saborski zastupnik HDZ-a, idućih mjesec dana provest će u istražnom zatvoru u Osijeku, o čemu je u srijedu poslijepodne odlučivao sudac istrage Županijskog suda u Osijeku.

USKOK je, naime, uz donošenje rješenja o istrazi zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, za Dragičevića i Puljašića predložio određivanje istražnog zatvora. Za Dragičevića zbog opasnosti od ponavljanja djela i utjecaja na svjedoke, a za Puljašića samo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. USKOK sumnjiči suca da je ishodio pozitivno rješenje jednog kaznenog postupka za Puljašića koji mu je, prema optužbi, zauzvrat pomagao pri zapošljavanju članova obitelji, Dragičevićeva sina i snahe.

Koruptivni dogovor

"Osnovano se sumnja da su, u razdoblju od veljače 2018. do kraja 2020. u Požegi i Slavonskom Brodu, prvookrivljeni kao sudac Županijskog suda u Slavonskom Brodu i drugookrivljeni kao tadašnji gradonačelnik Grada Požege, ostvarili dogovor o međusobnom pogodovanju s osnova njihovih dužnosti", navodi USKOK.

image

Predrag Dragičević

Vlado Kos/CROPIX

Dragičevića konkretno sumnjiče da je, kao protuuslugu Puljašiću "za njegov angažman oko pronalaska boljeg radnog mjesta za suprugu njegova sina, kao i oko premještaja njegova sina zaposlenog u PU požeško-slavonskoj na drugo radno mjesto, provjeravao podatke o stanju i kretanju spisa Općinskog suda formiranog povodom optužnice Općinskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu podignute protiv drugookrivljenog zbog zlouporabe položaja i ovlasti". Tužiteljstvo navodi i kako je sudac "osigurao da vijeće Županijskog suda u Slavonskom Brodu odbije kao neosnovanu žalbu ODO-a na odluku optužnog vijeća Općinskog suda u Slavonskom Brodu, zbog čega je navedeni kazneni postupak protiv prvookrivljenog pravomoćno obustavljen".

Štoviše, Dragičević je, navodi USKOK, "taj predmet zaprimio kao sudac izvjestitelj te je nastavio rad na njemu, iako se trebao izuzeti zbog poznanstva s drugookrivljenim te poznanstva članova njegove obitelji s njim". No sudac evidencije odbio je evidentirati odluku drugostupanjskog vijeća na čelu s Dragičevićem, a ovaj je ostalim članovima vijeća "neistinito predočio da je sudac suglasan s odlukom, ali da je neće evidentirati iz osobnih razloga. Na taj način je stvorio privid okolnosti uslijed kojih je sam evidentirao odluku i tako spriječio da vijeće ponovno razmatra predmet te da sudac zadužen za evidenciju iznese vijeću razloge odbijanja evidentiranja, za koje je znao da nisu osobne, već pravne prirode".

image

Darko Puljašić

Vlado Kos/CROPIX

Kad je o Puljašiću riječ, iz USKOK-ova priopćenja proizlazi da su on i Dragičević u nekoliko navrata komunicirali o zapošljavanju sučeva sina i snahe, pri čemu se može zaključiti da to nije teklo glatko, a nemamo odgovor jesu li ta zapošljavanja realizirana.

Dragičević je "tražio daljnja posredovanja radi rješavanja boljeg radnog mjesta za suprugu njegova sina, u okviru čega mu je drugookrivljeni poručivao da je ta osoba "bez problema rješiva..." na što je prvookrivljeni naveo da je "bila rješiva i prije dvije godine samo da je bilo dobre volje bez kalkulacija i držanja na kratkoj uzici". Ujedno je drugookrivljeni organizirao sastanke s prvookrivljenim s upraviteljem Kaznionice u Požegi radi premještaja njegova sina u navedenu kaznionicu".

image

Predrag Dragičević

Vlado Kos/CROPIX

Obrana šutnjom

Kako smo neslužbeno doznali, Puljašić na ispitivanju u USKOK-u nije iznosio obranu, a razlog za to navodno se krije u činjenici da je ovaj predmet proistekao iz kaznenog postupka vezanog uz aferu s požeškim Komunalcem.

Naime, istražitelji su do saznanja o inkriminiranim radnjama koje stavljaju na teret Dragičeviću i Puljašiću došli temeljem pregleda Puljašićeva mobitela koji mu je oduzet u sklopu istrage oko afere s Komunalcem za koju je s tadašnjim dogradonačelnikom Marijem Pilonom već nepravomoćno osuđen.

No Puljašićeva obrana u aferi Komunalac temelji se na njihovoj tvrdnji da je taj kazneni postupak pokrenut na osnovi nezakonite audiosnimke, pa se može očekivati da će se i sad braniti da je i ovaj najnoviji postupak proizišao iz tog, kako tvrde, nezakonitog dokaza.

image

Darko Puljašić

Vlado Kos/CROPIX

Jedna prijava izrodila tri kaznena postupka

Puljašić je u slučaju Komunalac nepravomoćno osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu od 14 mjeseci zatvora, od čega šest mora provesti u zatvoru. On i Pilon proglašeni su krivima da su tijekom siječnja 2020., koristeći autoritete gradonačelnika i dogradonačelnika te predsjednika Skupštine Komunalca, zatražili od direktora te tvrtke Josipa Viteza da pogoduje određenim izvođačima u postupku javne nabave za Komunalac.

Vitez je to odbio, ali je sve razgovore s Puljašićem i Pilonom snimio, a te su se snimke pokazale ključnima za osuđujuću prvostupanjsku presudu.

Iz toga je, inače, proizašla i optužnicu USKOK-a protiv Puljašića zbog sumnje da je poticao dvojicu policajaca da mu odaju tajne podatke iz istraga, a sad i ovaj najnoviji postupak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:02