POSLOVNI PROBLEMI

Bivšem HDZ-ovom potpredsjedniku Vlade propada tvrtka: Miloševićev Pastor u blokadi

Milošević je u HDZ ušao 2009., nakon što je Sanader otišao s mjesta premijera, a Pastor počeo gubiti poslove

Domagoj Milošević, bivši potpredsjednik Vlade za investitcije, a danas kandidat za predsjednika HDZ-a , gasi jednu od svojih najvažnijih firmi: Pastor - Grupu d.d. Tri računa krovne hoding tvrtke jednog od najbogatijih HDZ-ovca ovaj su mjesec bila dva puta u blokadi, i to ukupno na sedam dana. Prva blokada nastupila je 7. veljače i trajala je šest dana, a druga 14. veljače kad su računi bili blokirani na samo jedan dan. Računi tvrtke bili su blokirani i u prosincu 2011., i to na tri dana.

Veliki pad prihoda

- Te blokade su zanemarive. Ionako gasimo Pastor - Grupu d.d. Režemo sve bespotrebne troškove - najavio je Danijel Štern, predsjednik Uprave i suvlasnik Pastor-Grupe, inače sin Davora Šterna.

No, problemi Pastor-Grupe, u suvlasništvu Domagoja Miloševića predstavljenog uoči ulaska u politiku kao jednog od najsposobnijih poduzetnika, počeli su još 2009. godine u kojoj je HDZ nakon odlaska Ive Sanadera doživio velike promjene, a Miloševićeva grupacija susrela se s prvim drastičnim padom prihoda, i to za čak 5 milijuna eura. "Krizu smo osjetili još krajem prošle godine kada je malo tko u Hrvatskoj slutio da bismo je i mi mogli doživjeti", izjavio je 2009. Milošević.

Danas kandidat za predsjednika HDZ-a, koji posjeduje 60 posto navedene grupacije, ne želi govoriti o stanju u kojem se našao njegov biznis. Na pitanje o gašenju grupacije, odgovorio je sms porukom: "Poštovana, ja sam sve svoje businesse prenio i formalno i stvarno na partnere i odvjetnicu i kao što vidite full sam u politici...Molim vas obratite se mom partneru".

Je li Milošević njušeći propast vlastitog biznisa prihvatio poziv Jadranke Kosor? Bori li se danas za vodeću funkciju u HDZ-u jer se zapravo i nema čemu vratiti? Ili ga je zaista obuzela politika?

Otac mu ostavio dionice

Najveći pad prihoda Pastor-grupa zabilježila je upravo 2010., kad se u prosincu Milošević pridružio HDZ-ovcima. Njegov biznis te godine potonuo je još više u manjak prihoda. Prihodi su ukupno iznosili samo - 1,5 milijuna eura, što je za 5,4 milijuna eura manje u odnosu na 2008. Miloševićev partner Štern danas objašnjava da je do pada došlo zato jer su sve poslove prebacili na druge firme, kao što su Pastor TVA d.d. te Pastor inženjernig d.d.

- Režemo sve bespotrebne troškove - kaže Štern.

A kako su uopće Milošević jr. i Štern jr. postali suvlasniti nekadašnje Tvornice vatrogasnih aparata?

- A to je duga priča - kaže Štern. No, poznato je da je otac Domagoja Miloševića nekada radio u Pastoru, a sredinom 90-tih je Fond za privatizaciju raspisao natječaj za 45 posto dionica Pastora i prihvatio ponudu, koja cjenovno nije bila najpovoljnija, a paket je prodan grupi od desetak zaposlenika među kojima je bio Miloševićev otac Radenko, jedan od osnivača HDZ-a, a koji je sinu kasnije prenio svoje dionice.

Danas je tvornica vatrogasnih aparata Pastor dio Pastor grupe u kojoj udio od 60 posto dionica drži Milošević, dok ostatak dionica drže njegovi partneri Danijel Štern, sin bivšeg direktora Ine i HDZ-ovog ministra gospodarsta Davora Šterna, te Janislav Šaban. Štern, objašnjava, kako je ranije Pastor-grupa ostvarivala prihode na izvozu aparata u inozemne članice grupacije Pastor, ali sada su te poslove prebacili na Pastor TVA.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 00:02