USTAVNI SUD

Bivšem šefu zagrebačkog HDZ-a oko 3000 eura odštete zbog predugog suđenja, ali njegov daleko važniji zahtjev je odbijen

Pavo Gagulić je na Ustavnom sudu pokušao srušiti osuđujuću presudu. Uspio dokazati samo to da mu je suđenje predugo trajalo


Pavo Gagulić

 Ronald Goršić/Cropix

Upravo je objavljena odluka Ustavnog suda koja je podsjetila na postojanje i političko djelovanje nekoć mladog HDZ-ovog "lava" - bivšeg predsjednika zagrebačke organizacije HDZ-a Pave Gagulića.

Ustavni je sud odlučio da je Gaguliću u kaznenom postupku u kojem je zbog zloupotrebe povjerenja u gospodarskom poslovanju osuđen na godinu dana zatvora uvjetno, uz rok kušnje na tri godine - povrijeđeno ustavno pravo na suđenje u razumnom roku i da mu država mora isplatiti 3.026 eura naknade.

Kazneni postupak protiv Gagulića i Rine Jurića trajao je od siječnja 2006., kad je protiv njih pokrenuta istraga, do srpnja 2018. kad je donesena pravomoćna presuda, dakle 12 godina, 6 mjeseci i 10 dana. Iako je, ističe u svojoj odluci Ustavni sud, riječ o složenom postupku, nema opravdanja da tako dugo traje, pa je Gaguliću (Jurić nije podnosio ustavnu tužbu) povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku.

Vrhovni sud je, podsjetimo, u srpnju 2018. pravomoćno presudio da je Gagulić početkom 1999.,dakle u zadnjoj godini HDZ-ove vlasti u Zagrebu, kao predsjednik Nadzornog odbora zagrebačke gradske tvrtke Robni terminali direktoru te tvrtke Rinu Juriću potpisao ugovor kojim mu je omogućio znatno veću plaću od one koju je dotada primao te niz dodatnih beneficija na trošak tvrtke - prava na stručno usavršavanje, policu životnog osiguranja, bonuse na kraju poslovne godine, 6 mjeseci pune menadžerske plaće u slučaju prijevremenog raskida ugovora, pravo na trajno zaposlenje u robnim terminalima po isteku direktorskog mandata...

Sve to je, kako je dokazano na sudu, Gagulić omogućio Juriću bez znanja i odobrenja ostalih članova NO-a i mimo važećih akata Robnih terminala. a tijekom 19 mjeseci, koliko je taj ugovor bio na snazi od 1. veljače 1999. do 5. rujna 2000., Robnim terminalima nanesena je financijska šteta od 513.719 kuna.

Ustavni je sud, međutim, istom odlukom odbio drugi, puno važniji dio Gagulićeve ustavne tužbe, u kojem je taj bivši HDZ-ovac tvrdio da mu je pred Županijskom sudom u Zagrebu, a kasnije i pred Vrhovnim sudom, povrijeđeno pravo na pravično suđenje. Gagulić je pokušao uvjeriti Ustavni sud da mu sudac Ivan Turudić, koji je predsjedavao tročlanim vijećem Županijskog suda u Zagrebu, nije dopuštao da pred sud izvede sve važne svjedoke, da mu je dobacivao sa sudskog stola, da u zapisnik nije unio sve bitne dokaze i iskaze. Tvrdio je u Ustavnoj tužbi da je riječ o političkom procesu jer je istraga protiv njega pokrenuta samo mjesec dana nakon što je Ivo Sanader postao premijer.

Zanimljivo je, međutim, da je sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu, kojim je predsjedao Ivan Turudić, u prvoj presudi donesenoj 2009. oslobodilo Gagulića krivnje uz obrazloženje da je to što je Gagulić potpisujući izdašni menadžerski ugovor šefu Robnih terminala nemoralno, ali da nije zločin.

Nakon što je Vrhovni sud 2010. prihvatio žalbu DORH-a i ukinuo oslobađajuću presudu, Turudićevo sudsko vijeće je moralo ponoviti suđenje i 2014. je Gagulića osudilo na uvjetnu kaznu od godine dana zatvora. Na tu se presudu žalio, ali je Vrhovni sud 2018. odbio njegovu žalbu i potvrdio presudu.

Gagulića, koji je početkom 90-ih godina prošlog stoljeća bio predsjednik HDZ-ove mladeži Bavarske, a zatim predsjednik europske Koordinacije mladeži HDZ-a, Franjo Tuđman je kao perspektivan stranački kadar kooptirao u Predsjedništvo HDZ-a. Krajem 90-ih i početkom 2000-ih Gagulić se probio u vrh zagrebačke organizacije HDZ-a, kao njezin glavni tajnik, a kasnije i kao predsjednik.

Nakon 2000-te u unutarstranačkim obračunima, koji su se rasplamsali nakon Tuđmanove smrti i HDZ-ove smjene s vlasti, priklonio se struji Ivića Pašalića, pa ga je stranački Časni sud, nakon što je Sanader učvrstio vlast u HDZ-u, izbacio iz HDZ-a. U ustavnoj je tužbi pokušao uvjeriti Ustavni sud da je kazneni postupak protiv njega politički progon iza kojeg su stajali bivši HDZ-ov šef i premijer Ivo Sanader, te bivši gradonačelnik Milan Bandić i član gradske uprave Slobodan Ljubičić, čiju vlast u Zagrebu je, kao gradski vijećnik, kako tvrdi, oštro kritizirao.

Gagulićevo ime ponovo se "zavrtjelo" u medijima 2021., kad su ga obiteljski prijatelji iz Splita, Ivan Galešić i njegova majka Luca, javno otužili da im ne želi vratiti 197.000 eura koje su mu još 2014. u dobroj vjeri posudili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 19:47