OLEKSANDR LEVČENKO

Bivši ambasador Ukrajine u RH: ‘Moramo iščupati Zlo koje se ukorijenilo u Kremlju i prijeti ljudskoj civilizaciji‘

Ruske vojne snage usporedio je s Tamom koja napada Svjetlo, koje za njega predstavlja Ukrajinu

Oleksandr Levčenko i stanje u Mariupolju

 Cropix/Profimedia

Bivši veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj, Oleksandr Levčenko, za Jutarnji je rekao što misli o ruskoj invaziji na Ukrajinu, a ruske vojne snage usporedio je s Tamom koja napada Svjetlo - Ukrajinu.

"Danas je rođendan duhovnog oca ukrajinskog naroda Tarasa Ševčenka. Još prije 150 godina on je često pisao o tome kakvo je zlo Ruski imperij, koji svakog časa samo gleda kako da prigrabi tuđi teritorij. On je više puta upozoravao Ukrajince o tome kakvu opasnost za naš i susjedne narode predstavljaju Rusi. Uvijek je upozoravao: 'Nemojte nikad njima vjerovati, uvijek će vas prevariti.'

U to doba poznati čelični kancelar Otto von Bismarck govorio je da nijedan ugovor s Rusijom ne vrijedi papira na kojem je bio potpisan. I to je točno. U odnosu na Ukrajinu, Ruska Federacija prekršila je 200 bilateralnih sporazuma. Preuzela je, prema Budimpeštanskom sporazumu, u Kijevu treći na svijetu nuklearni potencijal te strateške projektile i bombardere koji garantiraju teritorijalnu cjelovitost Ukrajine.

Sada ovim istim oružjem Moskva bombardira Ukrajinu i ucjenjuje cijeli svijet. Međunarodna javnost napokon je shvatila da je u stvari Rusija postala zemljom Zla ne samo za Ukrajince nego i za čitavu zemaljsku kuglu. Ovo Zlo trebamo svi mi zaustaviti. Ukrajinci na prvoj liniji bojišnice, a demokratski svijet u pozadini ove krvave teške borbe. Moramo iščupati Zlo, koje se ukorijenilo u Kremlju i prijeti ljudskoj civilizaciji. Vojne snage Svjetla sada se teško bore sa snagama Tame. Ali s nama su Bog, istina i pravednost. Ne može ruska vojska poraziti ljude koji se bore za svoje dostojanstvo i mogućnost da budu dio Europe. Treba li ih zbog toga ubijati? Jučer su preko humanitarnog koridora prema Mariupolju ruski specijalci željeli upasti u grad. Njih su zaustavili. Ali kakvo je ovo dno dna. Tenkove, oklopna vozila i artiljeriju Rusi dovode u kuće civila, a Ukrajince prisiljavaju da postanu živi zid tijekom bombardiranja. Ali Bog sve vidi i nadamo se da će pitati svakog ruskog vojnika i političara za zlodjela protiv najstarijeg slavenskog naroda - Ukrajinaca. Oni ostaju i bore se na smrt na svojim pozicijama kako snage Tame ne bi krenule dalje na slobodarsku Europu", napisao je Oleksandr Levčenko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:02