SLAVKO KOJIĆ

Bivši Bandićev pročelnik objasnio što je radio s SDP-ovim vijećnicima: ‘Čemu drama? Petek me pozvao da uđem...‘

Kojića smo upitali je li u ponedjeljak doista bio u skupštinskom klubu SDP-a, s kim se tamo sastao i o čemu je razgovarao

Slavko Kojić

 Damir Krajac/Cropix

- Zbog čega je predsjednik stranke Milan Bandić 365, koji usput rečeno nije ni gradski vijećnik, posjetio vijećnički klub SDP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini - upitao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u svom jučerašnjem obraćanju javnosti povodom objave predsjednika zagrebačke organizacije SDP-a Viktora Gotovca o prekidu koalicije s Možemo! u Zagrebu.

Tomašević je postavljajući javno to pitanje podsjetio da je upravo Slavko Kojić, sadašnji predsjednik Stranke Bandić Milan 365 -Stranke rada i solidarnosti, godinama bio pročelnik zagrebačkih gradskih financija dok je Bandić bio gradonačelnik, te napomenuo da je Kojićevu nevjenčanu suprugu Danielu Franić smijenio s mjesta članice uprave Zagrebačkog holdinga dva tjedna od preuzimanja gradonačelničke dužnosti čim je vidio stanje financija gradskog holdinga.

Slavka Kojića upitali smo je li u ponedjeljak doista bio u skupštinskom klubu SDP-a, s kim se tamo sastao i o čemu je razgovarao.

‘Nije vredno spomena‘

- Da, bio sam u zagrebačkoj Skupštini jučer i ne samo jučer - tamo navratim svaki put kad je skupštinska sjednica. Penzioner sam, imam dosta vremena, stranka koju vodim ima pet vijećnika u zagrebačkoj Skupštini pa svratim u klub stranke koju vodim. Ne vidim kome bi to i zbog čega trebao biti bio problem. U početku mi nisu dopuštali ulazak i tek nakon tri sjednice odobrenje da pratim rad Skupštine sa skupštinske galerije potpisao mi je osobno predsjednik Skupštine, Joško Klisović - kazao nam je na početku telefonskog razgovora Kojić.

Na pitanje što je u ponedjeljak radio u skupštinskom Klubu SDP-a, Kojić je kazao kako je sjedio u skupštinskom kafiću koji se nalazi u blizini sobe potpredsjednika zagrebačke Skupštine iz njegove stranke, Nenada Predovana.

- Preko puta Predovanove sobe je vijećnički klub SDP-a iz kojeg je izlazio SDP-ov vijećnik, Renato Petek, i pozvao me da uđem unutra. Viktora Gotovca poznajem 15 godina. O svemu smo popričali, osim o temama vezanim uz gradsku Skupštinu. Sreli smo se na ljudskoj razini, pričali smo privatno i ne vidim zašto bi to bio problem. Taj susret nije imao nikakvu intenciju, nema nikakvu političku težinu i nije vrijedan spomena - kazao nam je Kojić.

Posjeti koji ‘dižu paru‘

Na našu opasku da je prilično nevjerojatno da u danu kad je raskid koalicije SDP-a i Možemo! glavna politička tema, to pitanje u razgovoru s Gotovcem uopće nije spomenuo, Kojić nam je rekao: ‘Jesmo, ali tek usput. Rekao sam mu - Viktore to nije moglo drukčije završiti. Gledao sam te kako govoriš u Skupštini da se mjeri - roditelj odgojitelj nije dobro pristupilo, kako tražiš da se odgodi ta mjera, a onda kasnije glasaš za nju. Nije to moglo dobro završiti. Valjda mu je prekipjelo. Uostalom, nisam ja jučer bio sam u Klubu SDP-a, bili su tamo i Peternel i Goluža. Ne vidim zašto Tomašević od toga radi dramu. Pa da sam s Gotovcem imao namjeru sklapati neke zakulisne dogovore, zar mislite da bismo se našli usred zagrebačke skupštine, u Klubu SDP-a‘, kazao nam je Kojić i dodao da kao predsjednik stranke koja ima vijećnike u zagrebačkoj Skupštini ima i pravo i obavezu dolaziti i pratiti njihov rad.

- Nije moj problem što moji posjeti Skupštini Tomaševiću ‘dižu paru‘ i što od njih dobiva urtikariju - tvrdi Kojić.

Sadašnjeg lidera Stranke Milan Bandić 365, posebno je razljutila i Tomaševićeva tvrdnja da upravo on, Kojić, godinama bio Bandićev pročelnik za financije.

- On zaboravlja da sam ja otišao u mirovinu sredinom 2017., da su se dugovi nagomilali nakon mog odlaska i da ja ne mogu biti odgovoran za ono što je on zatekao. U godinama u kojima sam ja vodio gradske financije grad je bio i po 700 milijuna kuna u suficitu - ustvrdio je.

Kad smo Kojića podsjetili da je po odlasku u mirovinu, do same Bandićeve smrti, ostao na dužnosti njegova savjetnika za financije kazao je: ‘Ma dajte, molim Vas, pa čije je to savjete Bandić slušao? Radio je isključivo onako kako je on htio‘. Kad smo mu napomenuli da su honorari od stotinjak tisuća kuna godišnje, koje je za savjetnički posao primao, bili stvarni, kazao nam je: ‘Ja sam radio financijske analize, ponekad i po 12 sati dnevno i svaki svoj honorar sam itekako zaradio. Problem je samo u tome što te analize nitko od nadležnih nije čitao niti poduzimao mjere koje su iz njih proizilazile‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:33