KRIZA SVEUČILIŠTA

Bivši član Senata o Rektoratu: ‘Troše milijune, a prikazuju ‘nula‘ za putovanja‘

Savjet bi trebao raspravljati o stanju na Filozofskom fakultetu, a prof. PMF-a Nils Paar traži i nadzor troškova u Rektoratu
Damir Boras
 Goran Mehkek/Cropix

Sveučilišni savjet, tijelo koje nadzire zakonitost djelovanja sveučilišta, u petak bi trebao održati sjednicu s raspravom o aktualnoj situaciji na Sveučilištu u Zagrebu. Održavanje sjednice Savjeta inicirao je ministar znanosti Radovan Fuchs, pozivajući predsjednika Savjeta Luku Burilovića da analizira i utvrdi pravne okolnosti o zbivanjima na Sveučilištu. Fuchs očekuje izvještaj sa zaključcima Savjeta.

Među točkama dnevnoga reda su, kako doznajemo, stanje na Filozofskom fakultetu, kao i stanje vezano uz prijave za seksualno uznemiravanje na Sveučilištu.

Predsjedniku Savjeta jučer je bivši član Senata, profesor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu Nils Paar, uputio dopis sa zahtjevom za provođenje nadzora racionalnosti korištenja materijalnih resursa u Rektoratu. Pozivajući se na Statut Sveučilišta, Paar skreće pozornost Buriloviću na višegodišnje netransparentno korištenje sredstava u Rektoratu, uključujući neutemeljenu raspodjelu sredstava participacija od školarina i sufinanciranja materijalnih troškova za potrebe Rektorata.

Obaveza evidencije

Bivši član Senata Nils Paar (dao je ostavku u srpnju 2020.) posebno se osvrće na troškove službenih putovanja. U dopisu predsjedniku Savjeta Paar navodi kako je od uprave Sveučilišta tražio uvid u podatke o službenim putovanjima, a na koje se, kako navodi, na godišnjoj razini prije epidemije trošilo i do dva milijuna kuna.

Paralelno, poziva se i na podatke s javno dostupnog servisa Evidencije međunarodne suradnje Sveučilišta u Zagrebu, u koju djelatnici Sveučilišta imaju obvezu evidentirati podatke o službenim putovanjima. Po tim podacima, navodi bivši član Senata, u akademskoj godini 2020./21. navedeno je nula putovanja iz Rektorata, koliko i u prethodnoj godini. Sedam putovanja evidentirano je u akademskoj godini 2018./19., deset u 2017./18., a 19 u 2016./17.

"Istodobno su na Rektoratu utrošeni milijunski iznosi za putovanja, a da nije poznato tko je, gdje, s kojom svrhom i kolikim troškovima putovao. Još sam 2019. godine upozoravao upravu Sveučilišta na netransparentno trošenje sredstava za putovanja djelatnika Rektorata.

Zatražio sam podatke o službenim putovanjima, kako bih dobio uvid u trošenje sredstava, budući da sam kao član Senata trebao odlučivati o dodjeli sredstava i za Rektorat. Međutim, podaci o putovanjima, kao i opravdanost i racionalnost troškova, ostaju i dalje strogo povjerljiv podatak, bez bilo kakvog obrazloženja", piše bivši član Senata Buriloviću.

Ujedno navodi kako su udjeli sredstava namijenjenih fakultetima smanjeni, uz istodobno udvostručenje sredstava za potrebe Rektorata. "Po riječima rektora Damira Borasa, odluka kojom su sredstva za Rektorat udvostručena trebala je biti privremenog karaktera. Međutim, do današnjeg dana nastavljeno je s istom praksom udvostručenja sredstava, bez bilo kakvog uvida ili nadzora za što se sredstva koriste", stoji u dopisu.

Kako nam je jučer dodatno objasnio Nils Paar, nadzor nad troškovima Rektorata zatražio je potaknut višegodišnjim netransparentnim djelovanjem i napuštanjem temeljnih akademskih načela u djelovanju najviših tijela Sveučilišta, čime je, dodaje, ugled Sveučilišta drastično srozan.

Reprezentacija, promidžba

- Troškovi nisu poznati, iako milijunski iznosi godinama odlaze s Rektorata na troškove za putovanja, reprezentaciju, promidžbu i informiranje, kao i brojne druge rashode o kojima nitko, osim uprave Sveučilišta, ne zna ništa.

Doista je neprihvatljivo javna namjenska sredstva za potrebe financiranja nastavne djelatnosti preusmjeravati prema Rektoratu koji ih netransparentno troši bez bilo kakve mogućnosti uvida. Vjerujem da bi o tome trebali biti iscrpno informirani članovi Senata koji odlučuju o raspodjeli sredstava, kao i javnost, odnosno porezni obveznici koji kroz svoja davanja financiraju djelatnost Sveučilišta - kaže Paar.

Iz Rektorata ni ovaj put nismo dobili odgovor na upit vezan uz troškove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:34