DOZNAJEMO

Bivši dekan Geodezije u zatvoru ostaje do kraja postupka! Istražitelji: ‘Našli smo trojanskog konja...‘

Osnove za pritvaranje su proširene i na Krunoslava Boca od čije su tvrtke htjeli napraviti institut

Almin Đapo

 /Ranko Šuvar/ Cropix

Bivši dekan zagrebačkoga Geodetskoga fakulteta, a sada profesor toga fakulteta Almin Đapo, te njegov kolega Boško Pribičević u istražnome zatvoru će ostati i nakon što Europski ured javnoga tužitelja (EPPO) ispita svjedoke na koje su oni potencijalno mogli utjecati. Naime, kako neslužbeno doznajemo, izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskoga suda, usvojilo je žalbu EPPO te je osim osnovu za njihovo pritvaranje, osim zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, proširilo i na osnovu prema kojoj postoji opasnost da bi oni izlaskom iz pritvora mogli ponoviti kazneno djelo.

image

Hrvoje Zdilar, odvjetnik Boška Pribičevića

Goran Mehkek/Cropix

Riječ je o pritvorskom osnovu koji zapravo za razliku od opasnosti od utjecaja na svjedoke, može trajati neograničeno, odnosno do završetak kaznenoga postupka. Osim njima dvojici ista dodatna pritvorska osnova je određena i Krunoslavu Bocu, formalnom vlasniku tvrtke Geofocus, koja je obavljala poslove za fakultet te kroz koju se, prema sumnjama europskih tužitelja, izvlačio novac koji je dolazio od ministarstva kulture.

No, ne samo to, istražitelji sumnjaju da je Geofocus bio svojevrsni "trojanski konj" u kojemu su zapravo pravi vlasnici bili Đapo i Pribičević, koji bi kao osobe zadužene za provedbu EU projekata na fakultetu tako dodijelili poslove svojoj vlastitoj tvrtki.

Također, kako je otkrio portal 24sata pozivajući se na mailove koje je EPPO pronašao na serveru fakulteta, Đapo i Pribičević su u budućnosti željeli razviti institut u kojemu bi kroz javno-privatno partnerstvo s ministarstvom kulture Geofocus s 80% vlasništva bio najveći udjeličar. U dokumentu pod nazivom strategija razvoja u jednoj od 10 točaka se navodi kako bi u budućem institutu koji bi se bavio izradom studija i projekata vezanih uz rekonstrukciju i obnovu projekata kulturne baštine, preostalih 20% udjela po pola dijelili Geodetski fakultet i Ministarstvo kulture.

U ministarstvu kulture su za 24sata rekli da nikada nisu zaprimili prijedlog za osnivanje takvoga instituta. Inače od ukupno 29 okrivljenika u slučaju navodne korupcije na Geodetskom fakultetu, EPO je istražni zatvor zatražio samo za njih četvero, dok su ostali okrivljenici pušteni da se brane sa slobode između ostaloga zato što je dobar dio njih i priznao djelo.

Istražni zatvor za Đapu, Pribičevića i Boca, te Pribičevićevu partnericu Vesnu Šeketu, je zatražen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela. Sutkinja istrage je pak istražni zatvor odredila samo protiv Đape, Pribičevića i Boca i to zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, dok je Šeketa puštena uz mjeru opreza zabrane uspostavljanje kontakta sa svjedocima. EPPO se žalio i žalba im je djelomično usvojena te je proširena osnova za pritvaranje u odnosu na Đapu, Pribičevića i Boca.

U odnosu na Šeketu potvrđena je odluka sutkinje istrage, te Šeketa ostaje na slobodi uz mjere opreza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:03