ODLUKA VRHOVNOG SUDA

Bivši dekan splitskog Pravnog fakulteta i nekadašnji član Državnog sudbenog vijeća mora se javiti u zatvor

Zbog zloporabe položaja i ovlasti Boris Buklijaš mora odslužiti četiri godine zatvora na koliko je pravomoćno osuđen

Boris Buklijaš

 Duje Klaric/CROPIX

Boris Buklijaš (76), bivši dekan splitskog Pravnog fakulteta i nekadašnji član Državnog sudbenog vijeća, mora se 1. ožujka javiti u Centar za dijagnostiku zagrebačkog zatvora u Remetincu. Županijski sud u Splitu je, naime, donio rješenje prema kojemu Buklijaš mora odslužiti četiri godine zatvora na koliko je pravomoćno, odlukom Vrhovnog suda, osuđen zbog zloporabe položaja i ovlasti. S obzirom na to da je Buklijaš, po izbijanju afere proveo iza rešetaka mjesec i pol krajem 2013. godine, za taj pritvorski staž bit će mu umanjeno vrijeme koje mora provesti iza rešetaka jedne od hrvatskih kaznionica.

Buklijaša je zagrebačko tužiteljstvo optužnicom teretilo da je kao dekan Pravnog fakulteta od 2008. do 2012. godine počinio više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta i time oštetio fakultet te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta za oko 1,5 milijuna kuna. Teretilo ga se i da je lažnim putnim nalozima nanio 110.000 kuna štetu DSV-u, odnosno Ministarstvu pravosuđa.

Tijekom sudskog postupka utvrđeno je da je na račun fakulteta nabavio 85.000 eura vrijedan Toyota Land Cruiser koji je koristio u privatne svrhe, a rate leasinga i sve ostale troškove tog vozila snosio je fakultet. Isto tako, naplaćivao je službena putovanja za fakultet pravdajući to odlascima u Zagreb na sjednice DSV-a svojim osobnim autom, dok su snimke s autoceste pokazale da je u to vrijeme vozio terenac kupljen za potrebe fakulteta. Njegov krimen je i zapošljavanje dvoje referenata koji nisu imali uvjete za ta radna mjesta.

- Nakon svega što mi se dogodilo, mogu samo zaključiti da postoje neke sile koje mi sve ‘pakuju‘... Nadalje, oni mi stavljaju na teret neistinite putne naloge i tvrde da moje privatno vozilo nije prošlo kilometražu potrebnu da bi se ti nalozi opravdali. Pa kako mogu to tvrditi kad ne postoji službena dokumentacija o tome jer se to već godinama ne registrira pri tehničkom pregledu... Ja sam dva puta bio izabran za dekana, jednom jednoglasno, a drugi put velikom većinom. Za ovaj sam fakultet ja učinio više od mojih prethodnika - sagradio sam dvije dvorane sa 100 mjesta za predavanja, krov, fasadu, napravio sam ogradu oko fakulteta, posadio parkić da se studenti imaju gdje odmoriti, uredio parkiralište s 20 mjesta, što je, priznat ćete, nemoguća misija u centru grada... Sva ova hajka započela je kad je kći prorektora izabrana među osam kandidata na mjesto asistenta na kolegiju Europsko pravo 2 Katedre za građansko pravo. Izabrana je jer je najbolje ispunila zadane uvjete. Meni bi bilo svejedno da je to bio Marko, Janko, Petar ili bilo tko drugi, samo da je najbolji. Da sam drukčije postupio, tad bih povrijedio zakon - govorio je Buklijaš u lipnju 2013. za Slobodnu Dalmaciju.

S obzirom na njegov poziv i profesiju, od njega je bilo za očekivati da će njegovo ponašanje ne samo biti usklađeno sa zakonima, već da će on svojim cjelokupnim postupanjem i ponašanjem i u privatnoj i profesionalnoj sferi svoga života biti primjerom drugima kako treba postupati. Optuženik je, naprotiv, svoju profesiju i položaj bezobzirno iskoristio za postupanja protivna zakonu koji je sam, prije svih, bio dužan poštivati i biti uzorom zakonitog i moralnog postupanja - naveo je, pak, Vrhovni sud u pravomoćnoj odluci te u konačnici naložio Buklijašu da oštećenom splitskom Pravnom fakultetu mora isplatiti 346.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 04:25