DAMIR BEGOVIĆ

Bivši direktor HEP-a: Aluminij je, očito, najviše profitirao

Direktor HEP-a Damir Begović od 1993. do 2000. govori o prodaji struje Aluminiju Mostar
 Damjan Tadić/Cropix

ZAGREB - Zbog čega smatrate da je ugovor između HEP-a, TLM-a i Aluminija najviše odgovarao mostarskoj kompaniji?

- Zbog činjenice da je Aluminij TLM-u prodavao sirovinu po cijenama koje su vladale na svjetskom tržištu, dok je Aluminij od HEP-a putem TLM-a dobivao električnu energiju po cijenama koje su, s obzirom na to da su vezane uz cijenu aluminija na svjetskom tržištu, mogle biti i niže od cijene proizvodnje električne energije, odnosno od tržišnih. Dakle, očito je najviše profitirao Aluminij.

Je li to TLM-u bio prvi posao s prodajom struje?

- Da. Ranije se nisu time bavili.

Zbog čega su se time počeli baviti?

- Doista ne znam. Bila je to odluka vlasnika i donesena je prije mojeg dolaska.

Bili ste i predsjednik Uprave HEP-a? Jeste li ikada kupovali struju po tržišnim cijenama i prodavali je višestruko jeftinije, recimo Aluminiju?

- Ne. Prije svega, ja sam u HEP-u bio od 1993. do 2000., kada je tržište bilo bitno drugačije nego danas. Onda smo struju, uglavnom, kupovali na spotu. Tržište je bilo nerazvijenije, ali su propisi i uvjeti za prijenos energije bili drugačiji.

U TLM ste došli nakon potpisanog petogodišnjeg ugovora s Aluminijem, kada je tvrtka dobila novog vlasnika, konzorcij Adrial. Kakvo mišljenje ste imali o zatečenom ugovoru?

- Moje mišljenje nije bilo važno. Zatekao sam definirane odnose. Potpisani su bili ugovori s fondom, i ostali ugovori iz odluke Vlade o privatizaciji TLM-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 03:53