ŽIVOTNA PREKRETNICA

BIVŠI GRADONAČELNIK I ŠEF KLUBA HDZ-a U GOSPIĆU OD JUČER ŽIVI I RADI U IRSKOJ Nakon duge političke karijere zaposlio se kao skladištar kod Dublina

Petar Krmpotić nakon duge političke karijere otišao je raditi kao skladištar u Irsku. Svoj HDZ, čiji je vijećnik, nije ni obavijestio o odlasku
Petar Krmpotić
 Robert Fajt / CROPIX

Korupcija, premale plaće, beznađe, nefunkcioniranje institucija i nemoral političkih elita glavni su razlozi izumiranja Hrvatske, tako to barem vidi nekoliko stotina tisuća onih koji su iz nje iselili, kao i oni koji će to tek učiniti. Velika Hrvatska iseljenička obitelj u Irskoj od jučer ima novog člana, 51-godišnjeg Petra Krmpotića iz Gospića.

Ne bi to bila vijest za novine da nije riječ o osobi koja po svojem karijernom profilu, gledajući iz iseljeničke perspektive, ne pripada baš toj “tamnoj strani”, kako bi se reklo hrvatski - “uhljebu”.

Ovaj diplomirani politolog s još važećom iskaznicom HDZ-a doista iz sebe ima zavidnu karijeru. Dragovoljac Domovinskog rata, bivši pripadnik “Vukova”, časnik u miru, vojnu je karijeru zamijenio političkom.

Vrhunac karijere

Postao je tajnik Grada Gospića, bio je predsjednik Skupštine Ličko-senjske županije, dva puta predsjednik gradskog HDZ-a te je obnašao razne funkcije koje su mu pripadale po stranačkim zaslugama, kao što je primjerice predsjedanje Upravnim vijećem Veleučilišta “Nikola Tesla”.

Ipak, vrhunac karijere doživljava pobjedom na lokalnim izborima 2013. godine, kad postaje gospićki gradonačelnik. Četiri godine kasnije imao je manje sreće jer je u “revanšu” izbore dobio aktualni gradonačelnik Karlo Starčević, pa se Krmpotić morao zadovoljiti mjestom predsjednika Kluba HDZ-a u Gradskom vijeću, što je formalno i danas. Ruku spasa nakon gubitka izbora pružio mu je tada najmoćniji Ličanin, župan Darko Milinović, zaposlivši ga u Županiji kao pročelnika-tajnika. Stvari su pošle po zlu Milinovićevim izbacivanjem iz HDZ-a.

Krmpotić ja tada shvatio da mora ostati pod stranački skutima želi li političko preživljavanje, što ga je u konačnici stajalo radnog mjesta, jer ga se Milinović riješio nedavno.

Silnim obećanjima svojih stranačkih kolega s visokih funkcija o procvatu Like Krmpotić očito nije povjerovao, a čini se da ga se nisu dojmile predsjedničine izjave o prosperitetnoj Hrvatskoj, kao ni saborski govor premijera Plenkovića koji je Hrvatsku opisao “politički stabilnom, gospodarski oporavljenom i sa snažnim rastom zaposlenosti, plaća, mirovina i socijalnih davanja, čime je podignut standard svih građana”.

Krmpotić je dakle spakirao kovčeg i sjeo u zrakoplov za bolje sutra u koje na dublinskom aerodromu kreće od danas. Zvali smo ga prije puta, ali nije želio razgovarati “pozivajući se na svoje ustavno pravo na privatni život”. No, spletom okolnosti, doznali smo sve o njegovu novom životu, koji će bivši gradonačelnik početi kao - skladištar.

Nova plaća 2200 eura

Posao je dobio u trgovačkom centru Musgrave u mjestu Kildare nedaleko od Dublina. Pouzdano znamo da je u životopisu zatajio sjajnu ličku političku karijeru.

Imat će plaću između 1800 i 2200 eura, koja s prekovremenim radom može iznositi i do 3000 eura.

Živjet će u hostelu s dvadesetak soba u kojemu će kuhinju dijeliti s ostalim radnicima, među njima i je jedan njegov Ličanin, što će ga stajati oko 700 eura. Povjerenik odavno rasformiranog Gradskog odbora HDZ-a Gospića Ivica Radošević nije želio komentirati odlazak bivšeg stranačkog šefa.

Ne zna se ni što će biti s njegovim vijećničkim mandatom, jer o odlasku formalno nije izvijestio stranku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2023 19:33