ZBOG ŽALBE PROPAO UNOSAN BIZNIS

Bivši HDZ-ov župan izgubio posao s vodom za Vladu od 720.000 kuna

MM Model koji je osnovao Mirko Matić, bivši župan iz HDZ-a, prvo je dobio, a zatim izgubio vrijedan posao s vodom za Vladu

ZAGREB - MM Model, mala i nepoznata tvrtka s pet zaposlenih, na javnom je natječaju umalo dobila unosan posao opskrbe Vladinih ureda vodom iz galona. Ponudili su najnižu cijenu i pomeli konkurenciju. Na čelu tvrtke je direktor Željko Zelić. No, MM Model je osnovao i neko vrijeme vodio istaknuti HDZ-ovac, bivši dožupan Zagrebačke županije Mirko Matić, sa suprugom, savjetnicom za turizam u Zagrebačkoj županiji Anom Matić, djevojačkog prezimena Zelić, a upućeni tvrde da Matić i dalje kontrolira tu tvrtku. Matić je i vlasnik tvrtke Matić d.o.o. koja se također bavi prodajom pitke vode, brenda Cetina.

Okusi se plaćaju

Premijerka Kosor nedavno se pohvalila da će smanjiti rashode države za deset milijuna kuna uštedom na vodi i potrošnom materijalu, i još je preko televizije poručila svojim namještenicima da će ubuduće piti samo običnu vodu, a tko želi onu s voćnim okusima, morat će je sam platiti. U tu je svrhu Vlada u studenom prošle godine raspisala javni natječaj za opskrbu njezinih ureda vodom u galonima, te onom u bočicama manje zapremnine. Posao s bočicama dobila je Podravka, a onaj s galonima tvrtka MM Model.

No tad se javila tvrtka Žitnjak d.d. žalbom na rješenje da se posao s bočicama dodijeli Podravki jer su smatrali da je njihova ponuda povoljnija. Središnji ured za javnu nabavu usvojio je žalbu i poništio prvotne rezultate, te će ovih dana raspisati novi javni natječaj, kako za bočice tako i za vodu iz galona.

To je nedvojbeno najviše pogodilo tvrtku MM Model koja je na poništenom natječaju trebala dobiti 720 tisuća kuna vrijedan posao opskrbe Vlade pitkom vodom u galonima. MM Model je 2009. uprihodio 104,8 tisuća eura, rashodi su iznosili 101,9 tisuća eura, a prosječna plaća bila je 2200 kuna. Poslovnu su godinu završili s 36,6 tisuća eura potraživanja od kupaca i 116 tisuća eura dugova prema dobavljačima, prema podacima portala Poslovna Hrvatska. Posao s Vladom, ali i s još dvije državne tvrtke, HŽ Infrastrukturom i Hrvatskim autocestama, koji su sklopljeni prije nešto više od mjesec dana, MM Modelu trebao je značajno poboljšati stanje na bankovnom računu, i to za oko 1,7 milijuna kuna u 2011.

Prezimena istaknutih ljudi tvrtke MM Model otkrivaju zanimljive pojedinosti. Naime, kao što smo spomenuli, aktualni direktor MM Modela je Željko Zelić. Dok je tvrtku vodio Matić, u Upravi je bila i njegova supruga Ana Matić, djevojački Zelić, a kontaktirali smo je kako bismo doznali kakva je točno njezina veza s trenutačnim direktorom MM Modela Željkom Zelićem, na što se ona neobično uzrujala.

24 kune po galonu

- Odakle vam pravo da me to pitate, nemate me pravo zvati. Pišite što hoćete - rekla nam je revoltirana Ana Matić i poklopila slušalicu.

Ipak, od tajnovitih rodbinskih veza unutar tvrtke MM Model, u poslovnom se svijetu znatno više komentira izrazito niska, dampinška cijena galona pitke vode po kojoj je tvrtka MM Model trebala dobavljati vodu za potrebe Vlade. Radi se o 24 kune po galonu za običnu, takozvanu stolnu vodu koja se kod drugih dobavljača može nabaviti po 10 do 15 kuna višoj cijeni, zbog čega konkurencija smatra da ponuda MM Modela naprosto nema ekonomsku računicu. Napominjemo i da stolnu vodu valja razlikovati od izvorske, galon koje stoji dvostruko više, oko 50 kuna.

Spustili slušalicu

Iako smo više puta pokušavali, na naše se pozive nije udostojio javiti bivši dožupan Mirko Matić, pa sva pitanja o eventualnom sukobu interesa u ovom slučaju zasad ostaju otvorena. Nepoznata muška osoba koja se javila na službeni mobitel tvrtke MM Model i kojoj smo se predstavili kao novinari Jutarnjeg spustila nam je slušalicu i više se nije javljala.

Tvrtka MM Model nema internet stranicu, već samo maleni odjeljak unutar jedne internacionalne stranice s osnovnim kontakt-podacima. U telefonskom imeniku nema ni broja telefona. Znamo samo da se nalazi na adresi Zagorska 5. u Zagrebu. U 2009. je MM Model dobio poticaje Grada Zagreba od 40.000 kuna.

Matićevoj supruzi za zemlju 2,9 milijuna kn

ZAGREB - O savjetnici za turizam Ani Matić u Jutarnjem smo već pisali kad se otkrilo da su Hrvatske autoceste odštetu za njezin voćnjak u Velikoj Gorici procijenile na oko 2,9 milijuna kuna, iako obitelj Matić u voćnjak nije uložila toliki novac. Radilo se o izvlaštenju zemljišta zbog gradnje autoceste A11 Zagreb-Sisak. Procjena milijunske odštete donesena je temeljem ugovora o zakupu koji je Zagrebačka županija potpisala sa svojom djelatnicom Anom Matić u vrijeme dok je dožupan bio njezin suprug Mirko, i to na rok od 25 godina, po cijeni od deset tisuća kuna godišnje. Upravo u tom je voćnjaku bivši premijer Ivo Sanader otvorio radove na dionici spomenute autoceste od Jakuševca do Velike Gorice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 22:30