POTROŠIO STIPENDIJU

Bivši kadet pobjegao u BiH da MORH-u ne vrati dug!

Presudom Općinskog suda u Sinju bivši kadet Oružanih snaga RH Rade A. iz okolice Trilja dužan je Ministarstvu obrane u roku od 15 dana nadoknaditi 16.637 kuna uz pripadajuću zateznu kamatu od 14 posto godišnje. Također mora platiti i dvije tisuće kuna parničnih troškova, javlja Slobodna Dalmacija.

Sada već bivši pitomac sklopio je s MORH-om 22. rujna 2009. godine ugovor o stipendiranju , a kako stoji u presudi, zbog toga jer nije ispunio obveze preuzete ugovorom, on je raskinut 20. travnja 2010. godine uz obvezu povrata troškova školovanja s kamatama. Iz presude se može iščitati da su u MORH-u pokušali iznaći mirno rješenje sa svojim bivšim stipendistom, no kako se on oglušio, oni su podnijeli tužbu.

Sud je u nekoliko navrata pokušao uručiti tužbu kako bi se 22-godišnjak na nju očitovao, no on je nije dobio jer je utvrđeno da se odselio s prijavljene adrese. PP Sinj je potom utvrdila da se on već nekoliko godina nalazi u BiH. Potom je poziv oglašen preko oglasne ploče sinjskog suda, no niti to nije urodilo plodom, pa je presuda donesena bez njegove prisutnosti.

Prema ugovoru koji je bivši kadet OS RH sklopio s MORH-om, u slučaju da kadet prekine školovanje ili ako nakon završetka školovanja ne stupi u djelatnu vojnu službu, obvezan je nadoknaditi troškove školovanja i nadoknaditi štetu Oružanim snagama.

Izbjegao odgovor

Pokušali smo stupiti u kontakt s nesuđenim časnikom Oružanih snaga, no kad smo mu porukom objasnili zbog čega ga trebamo, nije se više javljao, tako da nismo uspjeli doznati što on misli o navedenom dugu, može li ga i hoće li ga ikad vratiti te zašto je odustao od karijere u vojsci.

Zatražili smo od MORH-a podatke o tome koliko je ovakvih slučajeva zabilježeno u posljednjih nekoliko godina, koliko su presuda po kojima im kadeti moraju vratiti novac za školovanje dobili te kolika je ukupna svota koji im duguju bivši stipendisti. Odgovore na ta pitanja nismo dobili jer, kako nam je neslužbeno pojašnjeno, u MORH-u “ne vode takvu evidenciju, no takvih je slučajeva odustanka od školovanja svakako dosta”.

Ponudili su nam podatke o broju ugovora u posljednje tri godine. U akademskoj godini 2009./2010. zaključena su 92 ugovora o stipendiranju kadeta OS RH. Za akademsku godinu 2012./2013. u tijeku je zaključivanje takvih ugovora s 57 kadeta - stoji u pisanom dogovoru MORH-a. Vidljivo je da je broj mladih ljudi koji su zainteresirani za karijeru časnika u HV-u u opadanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:16