ŽIVOT BEZ ORUŽJA

Bivši martićevci ne mogu do dozvole za lovačke puške

Saborski zastupnik SDSS-a Mile Horvat najavio je borbu za rehabilitaciju aboliranih sudionika oružane pobune u Hrvatskoj

ZAGREB - Kako donosi beogradski Blic, Mile Horvat, saborski zastupnik SDSS-a na godišnjoj stranačkoj skupštini ogranka Karlovačke županije rekao je da tisuće osoba u Hrvatskoj ne mogu produljiti oružne listove za lovačke puške jer ne mogu dobiti potvrdu o nekažnjavanju.

Kada pokušaju izvaditi potvrdu, dobiju dokument na kojem piše da se protiv njih vodi postupak zbog oružane pobune, iako su abolirani.

Elementi nasilja

Sabor je 1996. donio Zakon o općem oprostu kojim su abolirani svi za kaznena djela počinjena od kolovoza 1990. do 1996., osim za ratne zločine. Prema Zakonu o oružju, dozvolu za držanje i nošenje lovačkog oružja ne može dobiti osoba koja je osuđena ili je protiv nje pokrenut postupak za kazneno djelo protiv RH, protiv života i tijela ili protiv imovine, kao i za druga djela s elementom nasilja, koristoljublja ili niskih pobuda.

Sastanak s Karamarkom

Horvat je rekao da je dogovoren sastanak s ministrom Karamarkom kako bi policija prestala brisati srpske povratnike iz evidencije prebivališta. Na području Virovitice, Slatine i Pakraca već je oko 700 ljudi “izbrisano” jer ih policajci nisu zatekli kod kuće, a po zakonu ih se može izbrisati samo uz njihovu suglasnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:44