VELIKA POČAST

Bivši ministar Mate Granić dobio odlikovanje Čin Zapovjednika Reda Leopolda

Odličje je utemeljio belgijski kralj Leopold II. 1900. godine, a dodjeljuje se stranim državljanima

Hadja Lahbić i Mate Granić

 Vanesa Pandžić/Cropix

"Pratili ste Hrvatsku dok je koračala na međunarodnu scenu u ključnim godinama", rekla je belgijska ministrica vanjskih poslova Hadja Lahbib posebnom savjetniku premijera Mati Graniću kada mu je svečano uručila odlikovanje Čin Zapovjednika Reda Leopolda u ponedjeljak u Banskim dvorima.

"Prve godine neovisnosti Hrvatske bile su teške. Vi ste bili svjedok tih događaja", rekla je Lahbib Graniću. "Pratili ste Hrvatsku dok je koračala na međunarodnu scenu u ključnim godinama", istaknula je belgijska ministrica.

image

Andrej Plenković, Hadja Lahbib i Mate Granić

Vanesa Pandžić/Cropix

Odličje je utemeljio belgijski kralj Leopold II. 1900. godine, a dodjeljuje se stranim državljanima koji su pridonijeli razvitku odnosa njihovih zemalja s Belgijom.

"To je velika čast za mene, moju obitelj i za Republiku Hrvatsku", rekao je Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova.

U politiku je ušao 1990. godine i kaže da je imao samo jedan motiv - "kako pomoći Hrvatskoj koja je bila žrtva velikosrpske agresije".

image

Andrej Plenković, Mate Granić i supruga Jadranka.

Vanesa Pandžić/Cropix

Granić je rekao da pamti belgijsku potporu Hrvatskoj.

"16. na 17. prosinca 1991. godine na sastanku ministara vanjskih poslova u Luksemburgu, njemački ministar vanjskih poslova Hans-Dietrich Genscher predložio je međunarodno priznanje Hrvatske i Slovenije. Najsnažniju podršku dobio je od belgijskog ministra vanjskih poslova", prisjetio se Granić.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da Granić zaslužio priznanje i da je to "priznanje hrvatskoj diplomaciji u razdoblju koje je bilo izuzetno važno, slojevito, kompleksno i burno".

image

Gordan Grlić Radman, Andrej Plenković, Hadja Lahbib, Mate Granić i obitelj

Vanesa Pandžić/Cropix

"To vrijeme, kada se Hrvatska branila za slobodu i neovisnost, kada je branila svoj teritorij kao što danas to čini Ukrajina, žrtva ruske agresije. Hrvatska je takav scenarij imala prije više od 30 godina", dodao je šef hrvatske diplomacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:05